https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-tabak-a-nikotin-jsou-velmi-prospesne-jako-pesticid
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Tabák a nikotin jsou velmi prospěšné – jako pesticid

11.11.2010 15:30 | WASHINGTON/HODONÍN (Ecomonitor)
To, že tabák měl dříve víc než jen konzumní kuřácké využití, bylo v průběhu století téměř zapomenuto. V minulosti ale zahradníci dobře věděli, že z listů tabáku lze získat roztok, který zároveň likviduje hmyzí škůdce na pěstovaných plodinách. Studie uveřejněná serverem ScienceDaily však tuto polozapomenutou zkušenost s novými závěry oprášila. Tabák dnes po chemické úpravě pyrolýzou může nalézt využití v přírodním zahradničení jako organický pesticid.
 

Špatná reputace tabáku, sušeného a kouřeného kvůli vysokému obsahu nikotinu, způsobila celosvětový úpadek malopěstitelů tabáku. Tým Cedrica Briense začal nedávno zkoumat možné využití tabáku jako biopesticidu. Pyrolýzou tabákových listů, tedy jejich rozkladem za velmi vysokých teplot, izolovali nerafinovaný bioolej. Ten pak vyzkoušeli na široké škále hmyzích škůdců, 11 různých houbách, čtyřech bakteriích. V testu byla i mandelinka bramborová, hlavní zemědělský škůdce, který je stále více odolný vůči běžně užívaným prostředkům. Olej z tabákových listů si z hmyzem poradil beze zbytku a zablokoval růst dvou druhů baktérií a jedné houby. Bioolej tak může sloužit jako vítaný zdroj příjmů pro pěstitele tabáku a současně jako přírodě blízký pesticid pro ostatní zemědělce.

Článek byl uveřejněn pod názvem „Tobacco and Nicotine: They´re Good – As a Pesticide“ na serveru ScienceDaily dne 27. 10. 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist