https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-tretine-koralu-tvoricich-utesy-hrozi-vyhynuti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

ScienceDaily: Třetině korálů tvořících útesy hrozí vyhynutí

21.7.2008 09:46 | PRAHA/WASHINGTON (Ecomonitor)
Třetině všech korálů, které v mělkých vodách moří budují útesy, hrozí vyhynutí. Tvrdí to první komplexní zhodnocení stavu jejich ochrany ve studii zveřejněné časopisem Science Express, o níž informoval server ScienceDaily.
 

Korál rodu Fungia.
Korál rodu Fungia na Papui - Nové Guinei. Podmínky zveřejnění této fotografie upravuje licence Creative Commons 2.5, 2.0 a 1.0.
Foto: Míla Zinková/Wikimedia Commons

K vypracování studie spojili své síly vědci z Mezinárodní unie pro ochranu přírody (IUCN) a organizace Conservation International. Výsledek je podle autora Kenta Carpentera z IUCN velmi znepokojující. Vymírání korálů by totiž znamenalo i vymírání dalších druhů žijících v prostředí korály tvořeném. A to hostí více než čtvrtinu všech rostlinných a živočišných druhů obývajících moře.

Většina korálů žije v mělkých vodách tropického a subtropického pásu a je velmi citlivá na změny prostředí. Dnes je ohrožuje především změna klimatu a lokalizované stresy pocházející z destruktivního rybolovu (sítě vlečené po dně), zhoršování kvality vody kvůli znečištění a degradace pobřežních stanovišť. Změna klimatu zvyšuje teplotu vody a vede k intenzivnějšímu ozařování slunečním světlem, což způsobuje blednutí korálů a jejich masové vymírání.

Vymření hrozí především čeledi větevníkovitých (Acroporidae) s 52% ohrožených druhů. Z regionů je na tom nejhůře Karibik s největším množstvím ohrožených a kriticky ohrožených druhů, včetně známého větevníku dlanitého (Acropora palmata). O málo lepší je situace v „Korálovém trojúhelníku“ v západním Pacifiku, kde korály ohrožuje hlavně velká koncentrace obyvatelstva.

Korály v mělkých vodách mají symbiotický vztah s řasami zooxanthellae, které jim pomáhají získávat výživu z fotosyntézy a také jim dodávají nádherné barvy. V důsledku oteplení vody nebo jiného stresu je řasa vytlačena z organismu korálů a ty se pak stávají náchylnějšími k onemocnění.

Další vážné ohrožení ale plyne z růstu kyselosti vody, která je způsobena pohlcováním většího množství atmosférického oxidu uhličitého. Snižuje se tak pH mořské vody a pro korály je obtížnější budovat vápenaté kostry, jejichž zbytky tvoří útesy. „Buď teď omezíme emise oxidu uhličitého, nebo budou některé korály navždy ztraceny,“ říká Julia Marton-Lefèvre, generální ředitelka IUCN.

„Mizení korálů bude mít vážné následky pro milióny lidí, jejichž obživa závisí na korálových útesech,“ upozorňuje Roger McManus, viceprezident organizace Conservation International pro mořské programy. Útesy jsou domovem ryb a dalších mořských druhů důležitých pro pobřežní komunity. Pomáhají také chránit pobřežní města před záplavami a erozí, které jsou následky tropických bouří.

Podle článku na serveru ScienceDaily z 11. července 2008



reklama

 
Karel Dolejší

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist