https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scmbd-panelove-domy-v-cr-jsou-tikajici-bombou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SČMBD: Panelové domy v ČR jsou tikající bombou

28.4.2002 13:47 | PRAHA (ČIA)
Největším problémem současnosti a především dohledné budoucnosti v oblasti bydlení je technický stav panelových domů. Právě rekonstrukce panelových domů se musí stát jedním z hlavních témat debaty kolem bydlení. Nezateplený a neupravený panelový dům je inkubátor plísní a ničí zdravotní stav populace. ČIA to řekl ředitel sekretariátu předsedy Svazu českých a moravských bytových družstev (SČMBD) Jan Taraba.
 

Jak dále uvedl, zateplením domů se uspoří až 40 procent tepelné energie. "Panelový dům může kvalitně sloužit ve slušném standardu, ale musí být tak zvaně humanizován," upozornil Taraba. Dodal, že návody a technologie jak zajistit rekonstrukce panelových domů nejsou problém. "Největším problémem v situaci, kdy stát pomáhá pouze nepřímo, jsou peníze, schopnost a ochota občanů opravy zaplatit," domnívá se Taraba.

Podle předsedy SČMBD Ivana Přikryla je dnes průměrná zanedbanost zejména panelových domů propočtená na jeden byt odhadovaná na 350 až 400 tisíc korun. Tyto investice je přitom nutné vynaložit nejpozději v nejbližších pěti až deseti let. "Vlastník musí být na tyto investice připraven, musí akumulovat peníze do fondů a počítat s úvěrem," zdůraznil Přikryl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist