https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scotsman-australie-zakazala-prodej-klasickych-zarovek
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Scotsman: Austrálie zakázala prodej klasických žárovek

22.2.2007 02:10 | PRAHA/CANBERRA (EcoMonitor)
Austrálie se stane první zemí na světě, kde nebude možné koupit klasické žárovky se žhavicím vláknem. Oznámila to australská vláda, která chce tímto způsobem omezit emise skleníkových plynů. Běžné žárovky zcela zmizí z pultů obchodů do tří let, píše online vydání deníku Scotsman.
 

Ministr životního prostředí Malcolm Turnbull prohlásil, že žárovky se žlutým světlem, které se v prakticky nezměněné podobě používaly 125 let, budou do roku 2009 nahrazeny energeticky efektivnějšími zářivkami. „Zanedlouho prostě nebude možné koupit klasické žárovky, protože nesplňují požadavky na spotřebu energie,“ řekl Turnbull v rozhovoru pro místní rádio.

Austrálie spolu s USA odmítly podepsat Kjótskou dohodu, která nařizuje bohatým zemím snížit emise skleníkových plynů. Podle australských politiků by se mezinárodní dohody měly zaměřit spíše na pomoc novým energetickým žroutům, jako je Čína a Indie, napsal Scotsman.

Turnbull prohlásil, že zákaz žárovek s wolframovým vláknem pomůže Austrálii ušetřit 800 000 tun oxidu uhličitého do roku 2012 a domácnostem se náklady na osvětlení sníží o 66 %. O zákaz klasických žárovek usilují i zákonodárci ve Velké Británii a Kalifornii. Žárovky totiž většinu energie přemění na teplo a jen menší část na světlo.

Ministerský předseda Austrálie, konzervativec John Howard, tvrdí, že nepodpoří žádná opatření snižující emise skleníkových plynů, která by mohla poškodit ekonomiku země závislou na dovozech surovin.

Při přepočtu na jednoho obyvatele vypouštějí Australané nejvíce skleníkových plynů na světě. Zemi v posledních letech trápí obrovská sucha, která mnozí připisují změnám klimatu. Proto zřejmě bude boj proti klimatickým změnám velmi důležitým tématem v letošních národních volbách, píše deník Scotsman.

Podle článku Scotman.com 20.02. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist