https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scotsman-klimaticke-zmeny-nici-nasi-ekonomiku-rikaji-cinske-urady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Scotsman: Klimatické změny ničí naši ekonomiku, říkají čínské úřady

8.1.2007 03:15 | PRAHA/EDINBURGH (EcoMonitor)
Zpráva šesti státních organizací Čínské lidové republiky varuje, že klimatické změny budou v následujících desetiletích ohrožovat nejen životní prostředí, ale i ekonomiku země. Největší problémy v budoucnu zřejmě čekají na čínské zemědělství, píše deník Scotsman.
 

Zpráva Státního meteorologického úřadu, Akademie věd, ministerstva výroby a dalších institucí varuje, že dnešní Čína, která prožívá bouřlivý ekonomický růst živený především energií z uhelných elektráren, musí začít budoucí nebezpečí velmi razantně řešit. Další dynamicky se rozvíjející země třetího světa, Indie, také oznámila, že ani ona a ani další rozvojové země si nemohou dovolit kopírovat západní životní styl „plýtvání“.

Podle indického předsedy vlády musí jeho země vsadit především na obnovitelné zdroje energie, aby se vyvarovala negativních důsledků změn klimatu. Podle něj však zelené technologie musí být přístupné všem. „To umožní chudé části světa zvýšit svoji životní úroveň, aniž by musela platit za rozmařilost bohatých států,“ prohlásil indický premiér Manmohan Singh.

„Klimatické změny zvýší nestabilitu zemědělské produkce,“ říká čínská zpráva. „Nebudou-li nyní přijata žádná opatření, poklesne v budoucnu v zemi produkce pšenice, kukuřice a rýže až o 37 %.“ Podle zprávy vzroste v následujících padesáti až osmdesáti letech průměrná teplota o dva až tři stupně. Odpařování by se v některých vnitrozemských oblastech mělo zvýšit o 15 %. Především na severu země pak bude nedostatek vody. Zpráva sice hovoří o nutnosti boje proti změnám klimatu, nenavrhuje však žádná konkrétní řešení, píše Scotsman.

Podle dřívější informace státní tiskové agentury Xinhua byla průměrná teplota v Číně za rok 2006 o jeden stupeň vyšší než v letech předchozích. Meteorologové zase uvedli, že loňský rok byl sušší než obvykle, napršelo o 16 mm méně vody než je průměr.

Ředitel pekingského Klimatického centra Dong Wenjie říká, že vysoké teploty jsou způsobeny klimatickými změnami, výroční meteorologická zpráva pak kvůli ztrátám na životech a ničení majetku označila rok 2006 za katastrofální. Záplavy, tajfuny a sucha připravily v loňském roce 2 704 lidí o život a způsobily ztráty ve výši 14 miliard liber, což znamená druhý nejhorší rok od řady katastrofálních záplav v roce 1998.

Kvůli značné rozloze i geografické poloze Číny jsou na jejím území časté přírodní katastrofy, které se každý rok dotknou 400 milionů lidí a ohrožují 48 milionů hektarů zemědělské půdy.

Podle článku Margaret Neighbourové The Scotsman 04. 01. 2007


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist