https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scotsman-novy-zakon-nedovoli-detem-nakupovat-domaci-zvirata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Scotsman: Nový zákon nedovolí dětem nakupovat domácí zvířata

16.7.2004 10:50 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
Domácí mazlíčci a hospodářská zvířata budou pod zvláštní ochranou, vláda chce podniknout opatření proti surovému zacházení. Nový návrh zákona, který byl oznámen tento týden a modernizuje sto let staré zákony, také ochraňuje cirkusová zvířata a zastavuje prodej rybiček jako výher z poutí.
 

Pokud návrh vstoupí v platnost, nebudou děti mladší šestnácti let moci kupovat domácí zvířata. Ministři věří, že děti nejsou dostatečně zralé, aby byly zodpovědné za péči, která je potřebná k ochraně jejich zvířátka. Budou zavedeny nové povinnosti vlastníků zvířat, aby se o ně řádně starali, a zákon bude poprvé definovat, co znamená krutost. Zmrzačení jako je kupírování ocasu u psů bude zakázáno. Kromě situací, kdy je důvodem blaho zvířete nebo průběh léčby.

Náměstek ministra životního prostředí Ben Bradshaw, který oznámil změny na londýnské tiskové konferenci, doufá, že jeho výsledkem budou menší surovosti a snížení počtu žalob a stíhání. Odmítl zprávy, že se návrh týká i zahradních škůdců a bezobratlých. "Co tento návrh zákona neumožňuje - a já jsem člověk, který pravidelně vyprazdňuje své pasti na slimáky, dělal jsem to i dnes ráno, než jsem odešel do práce - je pokutovat lidi částkou 30 000 liber za to, že šlápnou na hada nebo zabijí slimáka." Návrh se tedy týká jen obratlovců, a to zvířat, která chovají lidé, nikoliv žijících ve volné přírodě.

Ale rybičky, které se rozdávají jako ceny na poutích, budou v novém zákoně zahrnuty. Náměstek Bradshaw řekl, že ačkoliv tento zvyk není tak běžný, jak kdysi býval, nové opatření se snaží sdělit, že koupě domácího mazlíčka nebo vlastnění zvířete je odpovědným činem. Pokud lidé vyhrají na pouti zlatou rybičku, nutně nemají promyšlené důsledky toho, že se o ni musí starat. Obvykle nemají akvárium, a tak mnoho takto získaných rybiček končí na hromadě kompostu.

Podle Bradshawa, panoval nejenom mezi odpovědnými chovateli a majiteli zvířat názor, že je potřeba udělat v první řadě více pro prevenci krutého jednání a podporovat zodpovědné chovatele. Když je pes nebo kůň přivázán po dlouhou dobu, vlastně netrpí přivázáním, ale nedostatkem pohybu. Zvíře je drženo způsobem, který vede k tomu, že bude trpět.

"Toto je návrh zákona o prevenci a jedním z důvodů proč doufám, že bude přivítán, je fakt, že je daleko lepší intervenovat, aby zvířata přestala být držena způsobem, který povede k tomu, že budou trpět, než čekat až budou trpět, protože jsme nic neudělali." Toto je rozhodující pokrok, který nám dává tato legislativa.

Podle článku Amandy Brownové, Scotsman, 15. 7. 2004


reklama

 
Markéta Horáková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist