https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scotsman-vetrne-elektrarny-na-pobrezi-jsou-pro-ptactvo-nebezpecne
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Scotsman: Větrné elektrárny na pobřeží jsou pro ptactvo nebezpečné

10.5.2005 12:24 | PRAHA/BIRMINGHAM (EcoMonitor)
Větrné rotory by mohly mít devastující dopad na ptactvo ve Skotsku, říká odborná studie Birminghamské univerzity. Podle ní by nejvyšší cenu zaplatily kachny a další druhy brodivých ptáků.
 

Na rozdíl od řady studií provedených na celém světě, které nepředpokládají žádný velký vliv větrných farem na ptačí populaci, přináší skotská zpráva pochmurný obrázek budoucnosti. „Dostupné informace a důkazy nás vedou k přesvědčení, že rozsáhlé větrné parky způsobí snížení hojnosti mnoha druhů ptactva žijícího v jejich okolí,“ říká studie publikovaná v časopise New Scientist. Nejvíce ohroženy budou kachny v mělkých pobřežních vodách a u ústí řek do moře, pokud v těchto oblastech vzniknou rozsáhlé větrné farmy.

„Neříkáme, že by se měly větrníky přestat stavět. Ptactvo bude daleko víc trpět kvůli změnám klimatu, když nebudeme podporovat větrnou energii,“ říká Andy Pullin z centra pro ochranu přírody na Birminghamské univerzitě. „Jenže data jasně říkají, že musíme být daleko pečlivější při výběru místa jejich stavby.“ Podle Pullina by se měly větrné elektrárny stavět hlouběji v moři, dál od pobřeží, což bude pro kachny a další vodní ptáky daleko příznivější.

Závěry zprávy budou mít zřejmě největší dopad na území Velké Británie, která má nejrozsáhlejší program na výstavbu větrných farem na pobřeží na celém světě. „Když Británie vybuduje tolik větrných elektráren, kolik jich vláda slibuje, zaberou všechna místa pro kachny a brodivé ptáky,“ varuje hlavní autor studie Gavin Stewart. Zjištění uvedená ve studii zřejmě nepřivítá vláda, která krom jiných na její vypracování poskytla peníze. Kabinet významně podporuje výstavbu větrných farem, protože tato technologie by měla pomoci Británii dosáhnout jejích cílů na snížení emisí skleníkových plynů v rámci Kjótských dohod. Na druhou stranu výsledek nepotěší ani Královskou společnost na ochranu ptactva (RSPB), která také podporuje rozvoj větrné energetiky. „Ve srovnání s ostatními problémy a nebezpečím pro ptactvo, jaké představují pesticidy, ničení remízků a živých plotů, nelegální akce proti dravým ptákům a intenzivní zemědělství, jsou větrné rotory tím nejmenším zlem,“ říká Mark Avery, ředitel ochrany přírody RSPB. „Jenže, když je postavíme na špatném místě, výsledek bude úplně jiný.“

Podle článku Anguse Howartha Scotman.com 05. 05. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist