https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scotsmancom-obavy-z-uteku-z-rybich-farem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Scotsman.com: Obavy z útěků z rybích farem

24.2.2005 11:08 | PRAHA/EDINBURGH (EcoMonitor)
Hromadný útěk stovek tisíc lososů ze skotských rybích farem během posledního měsíce by mohl mít negativní dopad na stavy divokých ryb, varují organizace ochránců přírody.
 

Informace potvrzené skotskými úřady hovoří o 687 000 lososů z farem, kterým se podařilo osvobodit se z klecí a 58 000 jich již v lednu zahynulo v bouři na Západních ostrovech. Skotská pobočka Wildlife Trust a WWF Scotland tvrdí, že 629 000 uměle vypěstovaných ryb bude mít devastující dopad na stále se snižující počet původních lososů žijících ve volné přírodě. Laura Bateson z organizace Joint Marine Programme říká: „Nejde jen o počet ryb, které unikly, ale o to, co budou dělat ty, které přežijí.“

„Divoký losos je zcela adaptován na život ve své řece a jestliže by nějaké malé procento uprchlíků z farem dokázalo proplout až do řeky, mohou se spářit s volně žijícími jedinci. To by vedlo ke genetickému oslabení místní populace. Potomci by tak měli menší šanci na přežití a další rozmnožování,“ vysvětluje Laura Bateson.

Životní cyklus lososů se skládá z mnoha překážek a těžkostí. Rodí ze z jiker na mělčině ve sladké vodě a celou řekou putují až do moře, když dosáhnou věku jednoho až tří let. Pak se v dospělém věku vracejí zpátky do řeky, aby se rozmnožili. Znečištění vody, mechanické překážky, zničená přírodní stanoviště, klimatické změny a dopad rybích farem, to jsou všechno faktory, které ničí křehkou populaci lososů.

Ochránci přírody vyčítají skotské vládě, že umožnila nejnižší bezpečnostní standardy pro klece na umělý odchov ryb. Podle nich by vyšší standardy lépe ochránily i investice do rybích farem, které budou zřejmě v dalších deseti letech čelit nárůstu extrémních jevů počasí v důsledku klimatických změn.

Podle článku Jamese Reynoldse Scotsman.com 23. 2. 2005.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist