https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sda-omezeni-dovozu-starsich-aut-neovlivni-prodej-novych
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SDA: Omezení dovozu starších aut neovlivní prodej nových

11.7.2001 16:59 | PRAHA (ČIA)
Nový zákon o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, který vstoupil v platnost na počátku července a který mimo jiné výrazně omezuje možnost registrace dovezených automobilů starších pěti let v České republice, nijak výrazně neovlivní prodej nových automobilů cizích značek. Domnívá se to alespoň předseda výkonného výboru Svazu dovozců aut (SDA) Jiří Nezval. "Ceny za dovezené starší automobily a ceny za nové vozy se pohybují v úplně rozdílných hladinách. Ten, kdo si chce pořídit ojetinu, si nepůjde koupit nové," řekl Nezval na dnešní tiskové konferenci.
 

Jak dále uvedl, cílem SDA, který se rovněž na přípravě nového zákona podílel a nadále podílí na přípravě prováděcích vyhlášek, rozhodně není zakázat dovoz ojetin z ciziny. "Chceme pouze zakázat dovoz vraků," zdůraznil tajemník SDA Pavel Tunkl.

Podle Tunkla totiž od roku 2007 bude v zemích Evropské unie platit nařízení, podle kterého se budou muset automobilky postarat o vraky vozů jejich značek. "Výrobci se budou snažit zbavit se této povinnosti vývozem těchto starých aut do zahraničí a my bychom se mohli stát smetištěm Evropy," upozornil Tunkl. Odmítl rovněž, že nový zákon striktně vylučuje dovoz jakýchkoliv ojetin starších pěti let. "Netýká se to těch starších automobilů, které již mají homologaci podle norem EU," doplnil Tunkl.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist