https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sddeutsche-zeitung-ozonova-vrstva-zeme-se-pomalu-obnovuje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Süddeutsche Zeitung: Ozonová vrstva Země se pomalu obnovuje

8.9.2006 09:15 | PRAHA/MNICHOV (EcoMonitor)
Ozonová vrstva Země se podle nové americké studie velmi pozvolna obnovuje. Vědcům se podařilo zjistit, že koncentrace ochranné vrstvy ozonu se ve větších výškách již stabilizovala. Podle Ústavu pro výzkum atmosféry (NOAA) a Úřadu pro kosmické lety (NASA) se ve výšce 11-18 km shromažďuje stále více ozonu a odborníci odhadují, že do poloviny století by se ochranná plynová vrstva mohla opět zcela obnovit.
 

Pravděpodobnou příčinou tohoto zlepšení je odlišné proudění vzduchu, které nárůst koncentrací ozonu usnadňuje. Tato odlišnost může být buď přírodního charakteru, nebo je důsledkem lidské činnosti, která vyvolává celkovou změnu klimatu, píše Süddeutsche Zeitung. Tyto pozitivní zprávy se týkají vrstvy ozonového pláště, která leží pod vrstvou narušovanou fluor-chlorovými uhlovodíky (FCKWs). Vědci ve své studii zohlednili výsledky výzkumů za posledních cca 25 let a své výsledky považují za překvapivé.

Ozonová vrstva Země absorbuje velkou část ultrafialového záření, které může u lidí vyvolávat např. rakovinu kůže. Podle amerického klimatologa Dereka Cunnolda je dnes mezi vědci značně rozšířen názor, že ozonová vrstva se ve svých vyšších vrstvách skutečně zaceluje. „Věříme, že díky tomuto trendu dojde k jejímu opětovnému obnovení,“ dodává Cunnold. K přesnějším prognózám by ale bylo potřeba důkladnějších výzkumů.

Klimatologové předpokládají, že na většině míst by se ozonová díra mohla zacelit do poloviny století, ale nad Antarktidou se bude objevovat pravděpodobně až do roku 2065.

Podle článku Süddeutsche Zeitung ze dne 31.8. 2006


reklama

 
Vendula Maráková

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist