https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-deti-zeme-vyhlasilo-nove-projekty
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení Děti Země vyhlásilo nové projekty

1.10.2001 18:30 | PRAHA (ČIA)
Akci 60 dní pro čistou zemi, vzduch a vodu a projekt Budoucnost bez jedů vyhlásilo ekologické sdružení Děti Země. Cíle obou akcí jsou shodné a požadují zavedení práva na informace o toxických látkách. Toto právo se prakticky manifestuje zřízením integrovaného registru znečišťování. Na dnešní tiskové konferenci o tom informoval předseda ekologického sdružení Děti Země Jindřich Petrlík.
 

Podle Radima Šráma z Ústavu experimentální medicíny Akademie věd České republiky slovy má znečištěné prostředí velký vliv na zdravotní stav obyvatel. "Velká míra znečištění ovzduší se mimo jiné nepříznivě projevuje na kvalitě spermií u mužů a má i prokazatelně negativní vliv na těhotenství žen. Způsobuje funkční změny organismu zejména u dětí s nízkou porodní váhou," uvedl Šrám.

Integrovaný registr znečišťování je jednoduchý informační systém o množství toxických látek, které jednotlivé podniky používají ve výrobě, vypouští do ovzduší, do vody nebo končí v odpadech. Má být veřejně přístupný například na internetu. Předpokládá to alespoň návrh zákona o integrované prevenci znečištění, který prošel v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR prvním čtením 12. července 2001. Systém otevřeného informování občanů o toxických látkách vstupujících do výroby, stejně jako výrobou produkovaných, funguje již řadu let v USA, Kanadě nebo Nizozemí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist