https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-nesouhlasi-s-plavbou-motorovych-clunu-na-prehradach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení nesouhlasí s plavbou motorových člunů na přehradách

10.12.2001 11:55 | PRAHA (ČIA)
S návrhem vyhlášky upravující podmínky pro plavbu motorových plavidel na Slapské přehradě a Orlíku v České republice nesouhlasí Sdružení pro ochranu přírody a krajiny v oblasti Slapského jezera. Připravovaná vyhláška totiž umožňuje plavbu motorových člunů na vodních nádržích. Vyhlášku v současné době připravuje ministerstvo dopravy a spojů (MDS) ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí (MŽP) a ministerstvem zemědělství (MZe). ČIA o tom informovala předsedkyně sdružení Dagmar Altmanová.
 

Nově vznikající vyhláška má nahradit vyhlášku bývalého ministerstva lesního a vodního hospodářství, která plavbu těchto plavidel na českých vodních nádržích zakazovala. Hlavním důvodem původního zákazu byl nárůst motorových člunů na přelomu 70. a 80. let. Sdružení s novelou nesouhlasí právě z důvodu zatížené vodní hladiny přehrady.

Jak ČIA řekla tisková mluvčí MŽP Rita Gabrielová, vodní přehrady Orlík a Slapy jsou významné vodní cesty. Podle jejích slov se v takovém případě zákaz na plavbu rozhodně neuplatní. Za pozitivní jev však lze označit, že plavidlům vyhláška umožní používat jen bezolovnaté benzíny. "Na prvním místě je však bezpečnost, kterou je třeba v místě rekreačních středisek zajistit," řekl mluvčí Gabrielová.

Sdružení upozorňuje na skutečnost, že motorové čluny by ohrožovaly rekreanty i životní prostředí. Od zákazu spalovacích motorů totiž přibylo mnoho plachetnic a surfů. Pustit na takto zatíženou vodní plochu motorové čluny, skútry či hausbóty považuje sdružení za nemožné. Přesto se již od minulého roku na Slapech i jiných vodních nádržích tato plavidla pohybují, neboť se šíří zpráva o uvolnění plavby. Vzhledem k zákazu užívání motorových člunů na jezerech ve všech okolních státech přijíždějí zahraniční turisté s motorovými plavidly do Čech. Maximální vyměřená pokuta je však jen 500 korun, což je podle sdružení "směšná cena".

Již od roku 1998 jedná sdružení o udržení zákazu plavby s MŽP. V poslední době několikrát jednalo i se zástupci odboru plavby a vodních cest MDS. Z oblasti Slapské přehrady bylo zasláno několik petic Petičnímu výboru Senátu a Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR i oběma ministerstvům.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist