https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-obci-slavnik-pripravilo-projekt-na-vytapeni-biologickym-odpadem
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení obcí Slavník připravilo projekt na vytápění biologickým odpadem

13.11.2001 17:22 | HRADEŠICE (ČIA)
Speciální jednotku za 50 milionů korun, která umožní využití biologického odpadu na vytápění a výrobu elektrické energie, postaví do tří let v Hradešicích na Klatovsku sdružení devíti obcí Slavník. Novinářům to dnes potvrdil hradešický starosta František Balíček s tím, že jde o pilotní projekt v rámci České republiky, kde zatím fungují pouze tři takové jednotky při zemědělských podnicích.
 

Podle Balíčka bude po vstupu ČR do Evropské unie nutné výrazně snížit množství komunálního odpadu, který plní skládky. Speciální jednotka dokáže zpracovat například slámu, zbytky potravin, kanalizační odpady, vepřový a hovězí hnůj nebo odpady ze zpracování brambor.

V těchto dnech sdružení dokončilo studii proveditelnosti, na jejíž vypracování dostalo od fondu Phare dotaci čtyř tisíc eur. Součástí projektu, na kterém se podílejí i odborníci z Bavorska, bude i způsob financování. Podle Balíčka existuje několik možností. Jednou z možností je další dotace z fondu Phare, přispět by mohl rovněž Státní fond životního prostředí a další variantou je úvěr. Hlásí se ale i soukromí investoři - zájemci o budoucí majetkový podíl. Mezi nimi je například klatovská firma KH Kinetik, která podobné jednotky staví. Zájem o pilotní projekt už projevilo i ministerstvo zemědělství.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist