https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-obci-vysociny-pozaduje-rychle-prijeti-zakona-o-odpadech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení obcí Vysočiny požaduje rychlé přijetí zákona o odpadech

14.12.2016 12:00 | JIHLAVA (ČTK)
Podle sídel ve sdružení je nejvyšší čas, aby byl přijat zákon, který stanoví jasný směr odpadového hospodářství v České republice. Obce jsou zodpovědné za nakládání s komunálními odpady.
Podle sídel ve sdružení je nejvyšší čas, aby byl přijat zákon, který stanoví jasný směr odpadového hospodářství v České republice. Obce jsou zodpovědné za nakládání s komunálními odpady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Sdružení obcí Vysočiny zastupující 95 sídel požaduje přijetí odkládaného nového zákona o odpadech. Obce chtějí znát pravidla, aby mohly chystat dlouhodobé investice. Současný stav legislativní nejistoty podle nich nahrává lobbistickým zájmům některých podnikatelů a mohl by vést k podstatnému zvýšení poplatků za odpad pro obyvatele. Předseda sdružení a jihlavský primátor Rudolf Chloupek (ČSSD) to minulý týden uvedl v otevřeném dopisu ministru životního prostředí Richardu Brabcovi (ANO). Sdružení o tom informovalo dnes.
 

Podle ministerstva by měla nové zákony o odpadech zkraje příštího roku opětovně projednat Legislativní rada vlády, jak uvedla jeho mluvčí.

"Při současném zákazu skládkování, který má platit od roku 2024, by totiž obce byly donuceny převážet odpad k dalšímu zpracování na dlouhé vzdálenosti, možná i do zahraničí," uvedl Chloupek k možné příčině zvýšení poplatků pro obyvatele.

Podle sídel ve sdružení je nejvyšší čas, aby byl přijat zákon, který stanoví jasný směr odpadového hospodářství v České republice. Obce jsou zodpovědné za nakládání s komunálními odpady. Na jedné straně jim je vyhrožováno, že budou platit vysoké poplatky za ukládání odpadu na skládky, na druhé straně však stát dosud nenastavil pravidla a nevytvořil podmínky pro ekologické využití odpadů, stojí v dopise. Současný legislativní stav podle sdružení neumožňuje obcím připravovat projekty, které by jim pomohly uspokojivě řešit nakládání s odpady v příštích desetiletích.

Podle údajů Sdružení obcí Vysočiny žije v jeho členských městech a obcích 52 procent obyvatel Vysočiny.

Na novou odpadovou normu se v Česku čeká mnoho let. Zákon o odpadech přináší zásadní změny v nakládání s odpady a jiná pravidla pro firmy, obce a občany. Spolu s tímto zákonem je připravován zákon o výrobcích, který určuje nová pravidla pro předcházení vzniku odpadů z vybraných výrobků, například z elektrických spotřebičů, baterií, pneumatik a vozidel.

Ministerstvo životního prostřední nyní do obou zákonů zapracovalo úpravy doporučené Legislativní radou vlády. "Na začátku ledna tak budou oba nové zákony o odpadech opětovně projednány na jednání Legislativní rady vlády," sdělila ČTK mluvčí ministerstva Petra Roubíčková.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist