https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-pripravuje-osivo-pro-louky-zdarskych-vrchu-letos-pomahalo-19-sberacu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení připravuje osivo pro louky Žďárských vrchů, letos pomáhalo 19 sběračů

21.11.2021 01:12 | POČÍTKY (ČTK)
Podle sdružení by bylo vhodné obohacovat travní směsi o kvetoucí byliny jako chrpa luční.
Podle sdružení by bylo vhodné obohacovat travní směsi o kvetoucí byliny jako chrpa luční.
Foto | Margrit / Flickr
Sdružení Krajina se druhým rokem zabývá přípravou osiva pro louky Žďárských vrchů, aby byly pestřejší a víc kvetly. Do letošního sběru semen tří desítek druhů trav a bylin tradičně rostoucích na tomto území se zapojilo 19 lidí. Sdružení letos také udělalo první pokusné výsevy, začínají se ozývat zájemci o osivo. Cesta ke stabilní produkci ale ještě potrvá několik let, sdělil ČTK Tomáš Blažek ze sdružení.
 

Podle sdružení by bylo vhodné obohacovat travní směsi o kvetoucí byliny a méně rozšířené druhy trav, jako jsou například hvozdík kropenatý, zvonky, kokrhel menší, chrpa luční, chrastavec rolní nebo tráva bika ladní. Vloni sbírali sběrači semena 20 druhů rostlin na zachovaných původních loukách.

"Ta byla využita většinou pro výsevy v takzvané matečnici, což je vlastně kus pole, který slouží k další produkci osiva," uvedl Blažek. Část semen sdružení použilo k namíchání směsi pro pokusné výsevy u Nového Veselí a Kuklíku. "Jak se nově vyklíčeným rostlinám na pokusných plochách daří, sledujeme společně s botaniky ze Správy CHKO, která tyto výsevy také finančně podporovala," uvedl Blažek.

Zemědělci podle sdružení mohou čerpat dotace na zatravnění svých pozemků druhově bohatou směsí osiva, žádají to i ochránci přírody. Osivo ale na trhu chybí. Sdružení ho začalo připravovat ve spolupráci se Správou CHKO Žďárské vrchy, Českým svazem ochránců přírody a společností Agrostis, která se obnovou trávníků zabývá.

Podobnou cestou se v Česku vydalo víc organizací. Nejdál jsou zřejmě v Bílých Karpatech, kde už regionálně původním osivem zatravňují desítky hektarů ročně. Podle Blažka tyto organizace připravují společný větší projekt, na který by chtěly dostat dotaci z unijního programu LIFE. Jestli projekt vznikne a uspěje v evropské konkurenci, podle sdružení ukáže příští rok.

Sdružení Krajina zatím přípravu osevní směsi financuje ze svých peněz a z příspěvku od Českého svazu ochránců přírody. O podpoře podle Blažka vyjednává s krajem a městem Žďár nad Sázavou.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist