https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sdruzeni-spotrebitelu-elektriny-chce-od-cez-vratit-penize
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sdružení spotřebitelů elektřiny chce od ČEZ vrátit peníze

6.11.2000 13:45 | PRAHA (ČIA)
Členové Sdružení spotřebitelů elektřiny (SSE) dnes demonstrativně předali elektrárenské společnosti ČEZ žádost o navrácení části peněz za spotřebu elektrické energie. Celková částka, kterou spotřebitelé sdružení v SSE od ČEZ požadují, činí za loňský rok 148 117 Kč. ČIA o tom dnes informovala Milada Podpěrová ze SSE.
 

Sdružení spotřebitelů elektřiny podle M. Podpěrové sbírá od června žádosti všech spotřebitelů, kteří chtějí zpátky 0,20 Kč za každou KWh spotřebovanou v roce 1999. Tato částka je vypočítána na základě rozdílu reálných cen za elektřinu pro domácího a zahraničního spotřebitele a připadá tak jako dotace na vývozy elektřiny za dumpingové ceny. Podle ČEZ by se však měli spotřebitelé spíše obrátit na regionální distributory, kteří elektřinu prodávají.

SSE kritizuje rozdíl mezi exportními a tuzemskými cenami elektrické energie. Průměrná cena při exportu do Německa se v loňském roce pohybovala na evropském trhu kolem 620 Kč/MWh a méně, přitom výrobní cena v ČR je podle ministerstva průmyslu a obchodu kolem 860 Kč/KWh. "Spotřebitel v roli zajatého zákazníka přispívá na nevýhodné vývozy elektřiny do zahraničí," komentovala M. Podpěrová. ČEZ již dříve k rozdílným cenám prohlásil, že se jedná o dva různé produkty s různými náklady.

Kampaň za navrácení peněz od ČEZ vyzývá veřejnost, aby se přidala k žádosti na ČEZ o navrácení části peněz za elektřinu spotřebovanou v roce 1999, kterou se nepřímo dotovaly vývozy elektřiny pod výrobními náklady. Cílem kampaně je také to, aby se lidé více zajímali o problematiku ceny za elektřinu, která stále stoupá oproti jiným státům, kde se díky konkurenci cena elektřiny snížila.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist