https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seattle-post-pozor-na-prach-v-domacnostech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Seattle Post: Pozor na prach v domácnostech

17.5.2004 11:45 | PRAHA/SEATTLE (EcoMonitor)
Prach, který máte doma, nemusí být jen na obtíž. Může být zamořen jedovatými chemikáliemi, které postupně šíří počítač, pohovka nebo kávovar. Tyto chemikálie se mohou dostat do vašeho těla a zvýšit u vás riziko rakoviny. U těhotných žen může dojít k poškození vývoje mozku u plodu.
 

Američtí vědci objevili znepokojující množství chemických látek používaných jako zpomalovače hoření v domech po celé zemi, včetně Seattlu a Portlandu. Jak jsou lidé vystavováni těmto chemikáliím - polybromóvaným difenyléterům (PBDE) - bylo záhadou. Nová studie však poskytuje důležitý klíč k jejímu rozluštění. "Rozhodujícím článkem řetězu je míra prachu v naší domácnosti," říká Sonya Lunderová, vědecká pracovnice Ekologické pracovní skupiny (EWG), neziskové organizace z Washingtonu, D.C. V září EWG připravila podklady pro novou studii, která zjistila vysokou hladinu PBDE v mateřském mléce Američanek.

Znepokojen stále větším pronikáním látek pro zpomalování hoření je i guvernér státu Washington - Gary Locke. Ten již dříve nařídil Ministerstvu životního prostředí, aby začalo s výzkumem chemických látek v rámci programu zaměřeného na omezení množství toxinů dlouhodobě zatěžujících životní prostředí - a lidi. Plán pro postupné zastavení produkce bude dokončen koncem roku, legislativní opatření by měla vstoupit v platnost v roce 2005.

Vzorky pro novou studii byly odebírány v deseti domech po celé zemi. Průměrné množství nalezených PBDE bylo 4,6 ppm (parts per million), což bylo ve zprávě označeno jako "neočekávaně vysoké". Předchozí studie prováděné v Evropě a jedna studie z Massachusetts uváděly podobné hodnoty.

Evropské země už zakázaly dvě hlavní formy PBDE a američtí producenti slíbili stáhnout je z trhu do konce roku. Skutečnost, že jednu formu PBDE ponechají ve výrobě, znepokojuje Eriku Schrederovou, která poskytla mateřské mléko pro předchozí studii a prach z vysavače pro nový výzkum. Jedná se o třetí formu PBDE - deka-brómovaný difenyléter - který byl nalezen v jejím domě v Seattlu v nejvyšších koncentracích. "Je mimořádně znepokojující vědět, že moje dcera získává tyto jedovaté chemikálie z mateřského mléka i z pouhého pobytu v našem domě," říká Schrederová, vědecká pracovnice místní ekologické skupiny. Zpočátku věřila, že tato forma chemické látky je méně nebezpečná, ale nový výzkum prokázal, že také ona se hromadí v lidském těle a může se rozkládat na ještě nebezpečnější sloučeniny.

Zatím není příliš prozkoumáno, jak PBDE ovlivňují lidské zdraví. Laboratorní testy na zvířatech ukázaly, že PBDE mohou narušovat činnost hormonů štítné žlázy, a tím ovlivňovat vývoj mozku a mít i další škodlivé účinky. Čerstvě vylíhlé myši, které byly vystaveny působení PBDE, měly problémy s učením a motorickými dovednostmi. Nejméně jedna forma PBDE je rakovinotvorná. Vědci věří, že po určitém čase látky zpomalující hoření přirozeně a pozvolně opustí lidské tělo.

Těmto sloučeninám se přezdívá "synové PCB", protože jejich složení je podobné jako u polychlórovaných bifenylů. PCB způsobují rakovinu, mohou ovlivnit fungování imunitního systému či způsobit potrat.

Kanadský vědec Michael Ikonomou, který spolupracuje s odborníky z torontské univerzity, v únoru publikoval výzkum, který ukazuje vysoké hladiny PBDE v prachu posbíraném na oknech budov ve městě Ontario. O těchto chemických látkách říká, že jejich odkaz bude dlouhodobý, i kdyby byly všechny jejich formy zakázány.

Co můžete udělat?
- Používat vysavače s HEPA filtrem a při úklidu domácnosti nosit ochrannou masku.
- Vyměnit nábytek a sedadla automobilu, pokud je potrhané čalounění či odkrytý molitan.
- Být opatrný, když odstraňujete a vyměňujete pěnové vycpávky pod koberci.
- Zeptat se výrobce, jestli jejich produkt obsahuje PBDE (IKEA odstranila jejich používání a mnoho výrobců elektroniky jejich užití snížilo).
- Vybírat si přírodní vlákna (bavlna a vlna), protože jsou přirozeně odolná vůči ohni.

Podle článku Lisy Stifflerové, Seattle Post, 12. 5. 2004


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist