https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sedlec-na-trebicsku-planuje-rybniky-za-14-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sedlec na Třebíčsku plánuje rybníky za 14 milionů korun

5.8.2019 00:20 | SEDLEC (ČTK)
Sedlec na Třebíčsku plánuje zřízení dvou nových vodních ploch v údolí potoku Hučák. / Ilustrační foto
Sedlec na Třebíčsku plánuje zřízení dvou nových vodních ploch v údolí potoku Hučák. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Sedlec na Třebíčsku plánuje zřízení dvou nových vodních ploch v údolí potoku Hučák. S jejich financováním mají pomoci dotace. Odhadované náklady na výstavbu jsou takřka 14 milionů korun. Obec nyní hledá dodavatele. Alespoň větší z rybníků by podle starosty Pavla Petráka mohl být vybudován příští rok.
 

Část pozemků v úzkém a dlouhém údolí získala obec už po roce 1989. Pořízení rybníků připravuje asi tři roky. Od Lesů ČR musela získat potok a od Pozemkového fondu poslední potřebný pozemek. Majetkové převody se uskutečnily na začátku tohoto roku. Obec podle starosty stály asi 160.000 korun. Sklon terénu neumožnil projektovat jeden velký rybník, proto se počítá se stavbou dvou menších v celkové rozloze okolo dvou hektarů. Oba rybníky budou mít sypanou hráz.

Nyní jsou v údolí potoka dva rybníky, využívají je rybáři. Nové vodní plochy by podle starosty mohly být i ke koupání, pokud to kvalita vody dovolí. Obec plánuje, že jejich okolí upraví, osadí lavičkami nebo informačními cedulemi o místní flóře a fauně. Prozatím louky v okolí potoka využívá soukromý zemědělec, pase na nich dobytek.

"Údolí láká k vycházkám, ale když je tam ohradník, procházet se tam moc nedá," uvedl starosta. Lokalita by podle něho mohla být díky úpravě víc relaxační. "A myslím si, že je rozumné využít pozemky na to, abychom v obci udrželi trochu víc vody," řekl.

Obec s asi 240 obyvateli má veřejný vodovod. Je napojený na přivaděč Chvaletice - Náměšť nad Oslavou. Část místních využívá vlastní studny. "Hladina v nich ale stále klesá, takže na veřejný vodovod jich přechází víc, nebo to střídají," řekl starosta.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist