https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sedm-americkych-statu-bojuje-proti-klimatickym-zmenam
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Sedm amerických států bojuje proti klimatickým změnám

12.1.2006 11:17 | NEW YORK (EkoList)
Ve Spojených státech začala platit dohoda guvernérů sedmi federálních států o omezení skleníkových plynů. Před vánocemi podepsali zástupci států dohodu nazvanou Regionální iniciativa o skleníkových plynech (RGGI), která by měla vést ke snížení emisí z místních elektráren a rozvoji čistých a energeticky méně náročných technologií. Za tři měsíce by měl být hotový definitivní text.
 

Dohoda počítá na jedné straně s pevnými limity pro vypouštění škodlivin do ovzduší, ale zároveň by ekonomické nástroje prodeje emisních povolenek měly vést jednotlivé firmy k ještě vyššímu omezování objemu skleníkových plynů za poměrně nízkých finančních nákladů. Podmínky smlouvy začnou státy plnit v roce 2009 a jejím cílem je snížení emisí CO2 o 10 % do roku 2019. Dalším důležitým cílem by měla být propagace energeticky úsporných technologií a šetrného zacházení s energiemi.

„Těchto sedm států má velkou příležitost ukázat, že je možné snižovat riziko klimatických změn a zároveň nabídnout zákazníkům cenově dostupné energie,“ říká Frank Gorke, energetikcý odborník organizace MASSPRIG z Massachusetts. Vedle amerických států Connecticut, Delawere, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York a Vermont se k dohodě brzy připojí dalších pět kanadských provincií a podobné omezení navrhují i další státy USA – Kalifornie, Oregon a New Mexico.

Pro americká města je velkým problémem automobilová doprava, řešením by mělo být větší využívání hormadných dopravních prostředků. Stanice příměstského vlaku ve Filadelfii.
Foto: Hugo Charvát/EkoList
Tím se tato regionální dohoda stává závaznou pro velkou část celé federace. A to navzdory tomu, že prezident George Bush i nadále odmítá pevné limity určující povolený objem emisí, jak ostatně ukázala i delegace vlády USA na nedávné konferenci OSN v Montrealu. Tlak na americkou vládu ze strany jednotlivých států nadále vzrůstá. Státy požadují, aby byly přijaty jednotlivá národní opatření kvůli emisím plynů, které zadržují v atmosféře teplo. Vedle systému RGGI vznikla v loňském roce, ve stejný den kdy vstoupil v platnost Kjotský protokol, dohoda starostů amerických měst o omezování skleníkových plynů (USMCPA). Dohoda, kterou podepsalo 182 reprezentantů jednotlivých měst, ve kterých žije dohromady 40 milionů obyvatel, má do roku 2012 snížit emise o 7 % vůči emisím z roku 1990.

„Guvernéři těchto sedmi států můžou působit jako dobrý příklad na další představitele jednotlivých zemích USA a také tím říkají, že Američané jsou připraveni přijmout omezení, která jsou nutná kvůli nebezpečí klimatických změn,“ říká Peter C. Frumhoff, ředitel Celosvětového programu ochrany životního prostředí Unie zainteresovaných vědců. „Navzdory Bushově zatvrzelému odmítání snížit emise skleníkových plynů je dohoda guvernérů dobrým příkladem politiky spolupráce představitelů obou politických stran.“

Ne všichni vrcholní představitelé států USA jsou stoprocentně nakloněni programu RGGI, například massachusettský guvernér Mitt Romney. Na jednání minulý týden se dokonce pokoušel odložit začátek platnosti dohody s tím, že je potřeba více času na její přijetí. Přitom se dohoda připravovala poslední dva roky a k promýšlení celého dokumentu bylo dost času. Massachusettský guvernér chtěl na poslední chvíli zmírnit limity pro nejvíce znečisťující elektrárny. Během celého roku 2006 se povedou další jednání o detailech smlouvy.


reklama

 
Russell Dickson

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist