https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sef-severomoravske-energetiky-s-integraci-energetiky-souhlasime
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šéf Severomoravské energetiky: S integrací energetiky souhlasíme

17.1.2003 18:24 | PRAHA (ČIA)
Nařčení z nesouhlasu propojením české elektroenergetiky odmítl dnes generální ředitel Severomoravské energetiky (SME) Tomáš Hüner. Právě jeho údajně negativní postoj ke spojení ČEZ a distributorů je důvodem snahy Fondu národního majetku (FNM) o jeho odvolání. "Kritizoval jsem pouze nepřijatelnou míru integrace v původním návrhu státu. Prosincové rozhodnutí antimomonopolního úřadu ale naplnilo naše představy," řekl Hüner.
 

Postojem současného managementu SME odůvodňoval fond svoji snahu o personální změny v této distribuční společnosti. Zatím poslední pokus o odvolání Hünera se uskutečnil minulý týden na schůzi dozorčí rady společnosti, většina jejích členů se však postavila proti.

SME je největší rozvodnou a distribuční společností v ČR. Elektřinou zásobuje v Moravskoslezském kraji téměř jeden milion zákazníků. Hlavním akcionářem SME je FNM s 48,67 procenta akcií, EBO Czech Investment Limited s 21,79 procenta a ČEZ s více než deseti procenty akcií. Podle státního plánu prodeje podílů v distribučních společnostech by měla získat majoritu v SME společnost ČEZ.

ČEZ by měl na základě květnového usnesení vlády získat od FNM podíly v osmi distribučních firmách. Za státními podíly v nich má zaplatit asi 32 miliard korun. ČEZ má zároveň státu odprodat 66 procent své přenosové soustavy ČEPS, za akcie by energetická společnost měla zaplatit přibližně 15 miliard korun. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže ČEZ určil několik omezujících podmínek při přebírání podílů v distributorech, proti jeho rozhodnutí se ale ČEZ odvolal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist