https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seitlova-skoncila-v-oda-kandidovat-chce-za-nezavisle
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Seitlová skončila v ODA, kandidovat chce za Nezávislé

16.7.2002 14:10 | PRAHA (EkoList)
Senátorka Jitka Seitlová, místopředsedkyně senátního výboru pro životní prostředí, odešla včera z Občanské demokratické aliance (ODA) za níž byla v přerovském volebním obvodě zvolena v roce 1996 do Senátu. Podle svých slov zůstane až do listopadových senátních voleb členkou senátorského klubu US-ODA. Mandát by ráda obhájila v dresu Nezávislých.
 

"Značka ODA byla v očích voličů velmi poškozena a to kvůli událostem, které se staly dříve, než jsem se stala její členkou a v době, kdy jsem je jakkoli nemohla ovlivnit. V roce 1996 jsem však za tuto stranu kandidovala a tak jsem i později považovala za morální zůstat a pokusit se tu pošramocenou pověst očistit. To se však, a nejen mně, bohužel nepodařilo," zdůvodnila svůj odchod ze strany pro EkoList Seitlová. Pro obhajobu mandátu jí svá "ochranná křídla" nabídlo politické hnutí Nezávislí. "Dostala jsem korektní nabídku, které si vážím," komentovala tuto skutečnost Seitlová. Kandidaturu za politické hnutí Nezávislí potvrdil i jeho představitel Vojtěch Soldán, starosta Rokytnice u Přerova. "Ano, je to pravda, paní senátorka skutečně bude kandidovat za naše hnutí," řekl EkoListu Soldán.

Její kandidaturu možná podpoří na podzim i samotná ODA. "Odchod paní senátorky mě velmi mrzí," řekl dnes EkoListu místopředseda ODA Martin Sedeke s tím, že Seitlová byla "loajální a platnou členkou ODA". Podle Sedekeho je ještě předčasné hovořit o tom, zda ODA na Přerovsku v listopadu postaví vlastního kandidáta nebo zda podpoří Seitlovou. "Ale vzhledem k dobrým vztahům s paní senátorkou je docela dobře možné, že její kandidaturu podpoříme," dodává Sedeke.

S podporou počítá podle svých slov Seitlová i od některých menších stran. "Po vzájemném jednání doufám v oficiální podporu Strany pro otevřenou společnost (SOS) a snad i Pravého bloku," říká senátorka s tím, že probíhají jednání i s dalšími zatím mimoparlamentními politickými subjekty. EkoListu podporu kandidatuře Jitky Seitlové nevyloučila také Zdeňka Marková ze Sdružení nezávislých kandidátů (SNK). "Zatím nemohu tlumočit žádné oficiální stanovisko SNK, ale rádi bychom v senátních volbách spolupracovali s podobně zaměřenými stranami a kandidáty," řekla dnes Marková EkoListu.

S podporou Seitlové naopak podle všeho nepočítá Koalice US-DEU a KDU-ČSL. Seitlová je přitom členkou senátorského klubu US-DEU a ODA. Podle mluvčího lidovců Ondřeje Jakoba hodlají jít obě strany Koalice do senátních voleb společně a kandidovat ve všech 27 obvodech. "To znamená, že i na přerovsku postavíme vlastního kandidáta," řekl dnes Jakob EkoListu. Podle něj by jím měl být pravděpodobně přerovský radní Otakar Šiška (KDU-ČSL), který zvítězil v lidoveckých primárních volbách. "Záleží samozřejmě ještě na jednáních s US-DEU, jisté ale je, že společně budeme mít vlastního kandidáta," dodává Jakob. Senátorku Seitlovou postoj Koalice nepřekvapuje. "KDU-ČSL už v loňském roce říkala, že na Přerovsku podpoří pana Šišku a US-DEU mně asi vzhledem k vzájemným dohodám v rámci Koalice také nebude moci podpořit," říká.

RNDr. Jitka Seitlová se stala členkou ODA v roce 1995. O rok později byla za stejnou stranu zvolena senátorkou Parlamentu ČR. V Senátu PČR se věnuje zejména problematice životního prostředí a environmentální politiky. Seitlová se výrazně angažovala například v případě obalového a atomového zákona či při tvorbě pravidel činnosti státní Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist