https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/semenarsky-zavod-lesu-cr-v-tynisti-n.orlici-meni-orientaci-na-produkci-listnacu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Semenářský závod Lesů ČR v Týništi n. Orlicí mění orientaci na produkci listnáčů

1.10.2021 10:59 | TÝNIŠTĚ NAD ORLICÍ (ČTK)
Osivo týnišťský závod připravuje pro školkařské firmy, které z něj vypěstují sazenice. Velkou poptávku semenářský závod registruje po semenech buku a dubu. Zájem je i o další listnaté dřeviny, stoupá například zájem o břízu.
Osivo týnišťský závod připravuje pro školkařské firmy, které z něj vypěstují sazenice. Velkou poptávku semenářský závod registruje po semenech buku a dubu. Zájem je i o další listnaté dřeviny, stoupá například zájem o břízu.
Foto | Zdeňka Kováříková / Ekolist.cz
Semenářský závod státního podniku Lesy České republiky (LČR) v Týništi nad Orlicí na Rychnovsku mění svou orientaci na produkci semen listnatých stromů z dříve převažujících jehličnanů. Právě po sazenicích listnáčů je při nynější obnově lesů po kůrovcové kalamitě vysoká poptávka. Závod zatím do vyšší produkce semen listnáčů investoval asi 40 milionů korun a další investice chystá, řekl generální ředitel LČR Josef Vojáček. Týnišťský závod, který byl založen před 50 lety, saturuje potřebu semenného materiálu pro české lesnictví z asi 75 procent.
 

Poptávka po semenech listnáčů oproti době před kůrovcovou kalamitou vzrostla více než dvojnásobně a semenářský závod tomu uzpůsobuje své technologie. Produkce závodu se za poslední dva až tři roky podle Vojáčka zdvojnásobila při obrácení skladby dřevin. "Aktuálně je stav 67 procent listnáčů a 33 procent jehličnanů. Historický stav byl zhruba obrácený," řekl Vojáček.

Semenářskému podniku se podle něj podařilo pro uspokojení poptávky zajistit dostatek semenného materiálu. "Máme dostatek osiva pro všechny a dokážeme zalesňování podstatně urychlit," řekl Vojáček. Osivo týnišťský závod připravuje pro školkařské firmy, které z něj vypěstují sazenice. Velkou poptávku semenářský závod registruje po semenech buku a dubu. Zájem je i o další listnaté dřeviny, stoupá například zájem o břízu.

Tempo zalesňování po kůrovci zvyšuje i státní podnik, který spravuje téměř polovinu lesů v zemi. "Do roku 2018 činila běžná plochy zalesnění u Lesů ČR 10 000 hektarů, letos je v plánu 22 000 hektarů. Používali jsme ročně 50 až 55 milionů sazenic, letos to bude 90 až 100 milionů," řekl Vojáček.

Semenářský závod v poslední době například investoval do dvou termoboxů na termoterapii žaludů a sušení bukvic. Původní linka pojala půl tuny žaludů za směnu, oba termoboxy za stejnou dobu ošetří pět tun. K třídění semen závod pořídil za několik milionů korun optický třídič. Koupil také mláticí stroj na zpracování semen z lípy, habru, akátu nebo javoru. Letos upravuje pět pater části skladu, aby mohl kvalitně sušit listnaté osivo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist