https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/semilsti-silnicari-dostali-novy-sypac-za-pet-milionu-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Semilští silničáři dostali nový sypač za pět milionů korun

14.12.2001 08:40 | SEMILY (ČIA)
Nepřetržitě je v provozu nový sypač značky Tatra s radlicí za více než pět milionů korun, který tento týden získali od Krajského úřadu Liberec semilští silničáři. Ředitel Správy a údržby silnic Semily Miroslava Mach dnes uvedl, že nový vůz je nasazen na složitém úseku mezi Lomnicí nad Popelkou a Turnovem. "Nepřetržitě solíme. Včerejší prudký pokles teplot ale údržbu silnic zkomplikoval. Chemický posyp začíná být totiž neúčinný," řekl Mach.
 

a čtyři sněhové frézy. Od 1. prosince má uzavřené smlouvy s dodavatelskými firmami, které provádějí zimní údržbu na méně přístupných úsecích. Má na starosti celkem 630 kilometrů silnic, z toho chemickým posypem ošetřuje asi třetinu. Letos semilští silničáři vysypali na silnice již téměř 740 tun soli za více než dva miliony korun, z toho v listopadu asi 730 tun. V loňském roce spotřebovali za ve stejnou dobu necelých 20 tun soli, z toho v listopadu jen sedm tun.

Semilská Správa a údržba silnic letos dostala na celý rok ze státního rozpočtu na provoz a údržbu 75 milionů korun, polovinu spotřebuje v zimě. To podle Macha v podhorských oblastech stačí jen v případě velmi mírné a krátké zimy. "Letos ale začala zima velmi brzy a hned se přihlásila nebezpečným náledím. Nepřetržitě jezdíme od 7. listopadu. Vyhlásili jsme dva kalamitní dny, tři dny se kalamitě velmi blížily. Každý kalamitní den nás stojí 300 tisíc korun," upozornil Mach.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist