https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-by-mel-dnes-projednat-obalovy-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát by měl dnes projednat obalový zákon

29.11.2001 09:45 | PRAHA (EkoList)
Návrh zákona o obalech, který schválili 26. října poslanci, by mělo dnes odpoledne projednat plénum horní komory českého parlamentu. EkoListu to dnes potvrdila předsedkyně senátního výboru pro životní prostředí senátorka Jitka Seitlová (ODA).
 

Podle ní je velmi pravděpodobné, že Senát vrátí předlohu zpět poslancům s připomínkami k novému projednání. Zákon by měl přitom začít platit již od 1. ledna 2001. V průběhu dnešního jednání lze očekávat minimálně dva problematické body - stanovení sazby daně z přidané hodnoty (DPH) pro skleněné obaly a stanovení povinné míry opětovného použití obalů.

Poslanci totiž schválili pro skleněné obaly nižší, tj. pětiprocentní sazbu DPH oproti běžným 22 procentům. Důvodem mělo být cenové zvýhodnění vratných skleněných lahví na trhu. Proti tomu se ale postavil senátní výbor pro evropskou integraci. Podle výboru bylo toto ustanovení v rozporu s evropskou legislativou na ochranu volného pohybu zboží. Předseda výboru, senátor Jiří Skalický (US) proto pravděpodobně dnes navrhne změnu sazby zpět na 22 procent i pro obaly ze skla. "Pan Skalický nejspíš se svým návrhem uspěje, takže návrh půjde asi opravdu zpět do sněmovny," odhaduje senátorka Seitlová.

Daňové zvýhodnění skleněných obalů nevyvolalo nadšení ani u ekologických aktivistů, kteří několik let lobbují za návrat vratných obalů do českých obchodů. "Měla to být taková vějička stylu 'teď jsme vám ty vratné lahve zvýhodnili, máte, co jste chtěli.' Ale nám nejde o skleněné obaly. My chceme odstranit diskriminaci vratných obalů jako celku, lhostejno z jakého jsou materiálu," vysvětluje Ivo Kropáček z Hnutí DUHA. Podle Kropáčka navíc teď hrozí, že pokud se zákon vrátí do Sněmovny, neprojde hlasováním vůbec. A to ani v současném znění, vůči němuž mají aktivisté také své výhrady. Pokud by totiž poslanci neakceptovali všechny pozměňovací návrhy senátorů, nepřijali senátní verzi zákona jako celek (k čemuž by stačily hlasy prosté většiny přítomných poslanců) a chtěli znovu prosadit původní, "sněmovní" znění zákona, bylo by k jeho schválení potřeba 101 hlas. "Přitom už současná verze sněmovnou prošla jen tak tak - o čtyři hlasy," vysvětluje Kropáček. Návrh zákona byl v říjnu přijat jen těsnou většinou. Podpořilo jej 89 poslanců ze 168 přítomných, naopak 60 jich bylo proti.

Také proto hodlá dnes senátorka Seitlová předložit svůj pozměňovací návrh, kterým by se zvýšila povinná kvóta zpětného použití obalů (kam patří recyklace, zpětný odběr a energetické využití) na 50 procent pro všechny druhy obalů celkem v roce 2005. Sněmovní verze zákona počítá pro rok 2005 s recyklační kvótou pro plasty 15 procent, pro papír 45 procent, pro sklo 80 procent a pro kovy 25 procent. "Komunistickým poslancům se schválená verze zákona zdála málo ekologická," zdůvodňuje Seitlová svůj návrh. "Proto doufám, že když kvóta v senátní verzi bude vyšší, zvednou pro něj ruku také."

V zákoně by ale i po zásazích Senátu měl zůstat paragraf, podle nějž budou muset obchody s prodejní plochou větší než 200 m2 od 1. ledna 2002 nabízet srovnatelné nápoje zároveň v nevratných i vratných lahvích.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist