https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-schvalil-posun-terminu-vyrazovani-emisnich-povolenek-o-pet-mesicu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát schválil posun termínu vyřazování emisních povolenek o pět měsíců

11.3.2024 00:54 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firmy budou moci vyřazovat emisní povolenky za emise, které vypustily do ovzduší v předchozím roce, až k 30. září, a nikoli k 30. dubnu jako dosud. Jde současně o termín, dokdy musí firmy příslušné množství povolenek nakoupit. Firmy tak budou moci jejich nákup rozložit do delšího období. Cena povolenek je jedním z faktorů, které se promítají do cen energií. Senát s těmito úpravami souhlasil. Novelu o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů nyní dostane k podpisu prezident.
 

Návrh na pětiměsíční odklad předložila skupina koaličních poslanců a dvou poslanců opozičního hnutí ANO v reakci na stejnou změnu evropské směrnice. Změnu připravilo ministerstvo životního prostředí, vládní návrh by ale vláda nestihla prosadit včas. Firmy by tak musely nakupovat povolenky a vyřazovat již k letošnímu 30. dubnu.

Emisní povolenky nakupují elektrárny a další průmyslové podniky, které vypouštějí do ovzduší skleníkové plyny, například oxid uhličitý. Jedna povolenka opravňuje podnik vypustit do atmosféry jednu tunu oxidu uhličitého, případně ekvivalentního množství jiného plynu. Povinnost vyřadit emisní povolenky v množství odpovídajícím vypuštěným emisím ukládá dotčeným firmám zákon.

Evropský systém obchodování s emisemi je hlavním nástrojem EU pro snížení emisí skleníkových plynů. Stanovuje limity celkového množství skleníkových plynů, které mohou vypouštět sektory v jeho působnosti, a zároveň umožňuje podnikům získat nebo zakoupit emisní povolenky, s nimiž lze podle potřeby obchodovat. Když se cena povolenek zvyšuje, roste i motivace firem snažit se omezovat emise. Letošní výnosy z povolenek by podle odhadů měly činit přes 40 miliard korun.

Po schválení novely byla schůze Senátu přerušena, pokračovat bude ve čtvrtek ráno.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist