https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-upravil-novelu-tykajici-se-prodeje-klimatizaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát upravil novelu týkající se prodeje klimatizací

19.1.2017 20:00 | PRAHA (ČTK)
Při neodborné instalaci hrozí úniky nebezpečných látek, mimo jiné fluorovaných skleníkových plynů, do atmosféry.
Při neodborné instalaci hrozí úniky nebezpečných látek, mimo jiné fluorovaných skleníkových plynů, do atmosféry.
Novelu, podle níž prodejci klimatizací budou muset pod hrozbou stotisícové pokuty zajistit kupujícím odbornou montáž klimatizace, Senát dnes doporučil upravit. Zrušil v souladu s unijní směrnicí povinnost pořádat každé tři roky školení pro ty, kdo budou klimatizaci instalovat, pokud o to neprojeví zájem. Certifikát by mohli tito pracovníci získat i v zahraničí. Úpravy, s nimiž ministerstvo životního prostředí souhlasilo, bude muset posoudit Sněmovna.
 

Novela má v návaznosti na unijní předpisy zavést povinnost doložit u každé prodané klimatizace potvrzení o odborné montáži. Při neodborné instalaci totiž hrozí úniky nebezpečných látek, mimo jiné fluorovaných skleníkových plynů, do atmosféry.

Zákon také navrhuje nové sankce za úmyslné vypouštění fluorovaných plynů do ovzduší. Fyzické osoby by podle předlohy mohly dostat pokutu od 100.000 do jednoho milionu korun, právnické osoby od půl do 1,5 milionu korun.

Norma se týká nejen klimatizací, ale i některých větších chladicích zařízení nebo tepelných čerpadel. Lednice nebo mrazničky do této skupiny nepatří, protože mají uzavřený chladicí okruh a nekompletují se, pouze zapojují do zásuvky.

Zákon se přizpůsobuje nařízení Evropského parlamentu. Prodejci by podle něj měli povinnost zajistit, že instalaci provedou certifikované osoby. Zároveň musejí vést evidenci, kolik zařízení prodají i kdo je namontoval. Kontrolovat je bude Česká obchodní inspekce.

Fluorované skleníkové plyny mohou způsobovat globální oteplování a negativně ovlivňují klimatický systém Země. V atmosféře mohou přetrvat několik desítek let. Jejich spotřeba vzrostla od konce 90. let 20. století, protože se používají v chladicích zařízeních, klimatizacích, tepelných čerpadlech a v protipožární ochraně.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist