https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senat-vratil-zakon-o-silnicni-dani-zpet-do-snemovny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senát vrátil zákon o silniční dani zpět do Sněmovny

29.11.2001 12:18 | PRAHA (ČIA)
Se snížením sazby silniční daně pro nákladní vozidla, splňující evropské ekologické normy, počítá návrh novely zákona o silniční dani, kterou dnes projednal Senát. Horní komora dnes poslanecký návrh novely vrátila zpět do Poslanecké sněmovny s několika drobnými pozměňujícími návrhy. S pozměňujícími návrhy vyjádřil souhlas i zástupce předkladatelů, poslanec Unie svobody Pavel Němec.
 

Podle novely by majitelé vozidel, která splňují standardy Euro 3, nemuseli do roku 2003 platit silniční daň, u vozidel splňujících standardy Euro 2 by sazba daně poklesla o 50 procent a u vozidel uvedených do provozu před rokem 1990 by silniční daň naopak stoupla o 15 procent. "Jedná se o návrh, který pokračuje v nastoupeném trendu, kdy jsou od silniční daně osvobozena, respektive zvýhodněna vozidla, která splňují nejvyšší technické, a tím pádem i ekologické standardy," zdůvodnil novelu Němec. Novela by rovněž měla motivovat podnikatele k obnově vozového parku.

Návrh zákona vychází z výsledků jednání autodopravců s vládou z listopadu 2000. Jedním ze závěrů byl úkol pro ministra dopravy a spojů, který měl předložit návrh na úpravu sazeb silniční daně. Protože tento úkol ministr nesplnil, rozhodli se novelu předložit poslanci ze všech parlamentních stran. Na přípravě návrhu novely silniční daně se podílelo i sdružení autodopravců Česmad Bohemia.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist