https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatni-vybor-mozna-doporuci-senatu-zamitnout-novy-stavebni-zakon
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátní výbor možná doporučí Senátu zamítnout nový stavební zákon

22.6.2021 02:05 | PRAHA (ČTK)
Senát se nad stavebním zákonem sejde ve čtvrtek 1. července.
Senát se nad stavebním zákonem sejde ve čtvrtek 1. července.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Senátní hospodářský výbor možná doporučí senátorům, aby zamítli návrh nového stavebního zákona. Zpravodaj výboru k návrhu Jaroslav Větrovský (za ANO) na dotaz ČTK řekl, že má pro středeční jednání výboru připraveno zamítavé usnesení. Nechtěl ale spekulovat, zda se výbor k jeho návrhu přikloní. Předseda výboru Vladislav Vilímec (ODS) řekl, že zákon se nedá upravit a že u žádného ze senátorských klubů nevnímá podporu tohoto zákona. Nový stavební zákon se připravuje řadu let a vláda si od něj slibuje hlavně rychlejší stavební řízení.
 

Senát se nad stavebním zákonem sejde ve čtvrtek 1. července. Předtím by se jím měly zabývat ještě ústavně právní výbor a výbor pro územní rozvoj nebo komise pro rozvoj venkova. Pokud by ho Senát zamítl, musela by se kvůli tomu sejít znovu Poslanecká sněmovna a prosadit ho většinou alespoň 101 hlasů. Při předchozím schvalování prošel o pět hlasů. Vedle poslanců ANO ho podpořil klub SPD a jen tři sociální demokraté, někteří poslanci vládní ČSSD dokonce hlasovali proti němu.

Ve Sněmovně proti původnímu vládnímu návrhu nakonec zvítězila verze, kdy se stavení úřady přesunou pod stát a vznikne Nejvyšší stavební úřad s krajskými stavebními úřady a jejich územními pracovišti. Pod obcemi by už stavební úřady nezůstaly. To už ve Sněmovně kritizovala opozice.

Větrovský řekl ČTK, že pro něj jako pro letitého starostu představuje zásadní problém vznik státní stavební správy a její odluka od měst a obcí. To podle něj může znamenat fatální oddálení veřejné správy od lidí na venkově. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO) však tyto obavy již dříve odmítala. Ujišťovala, že se bude snažit vyjednat se starosty, aby úředníci zůstali i nadále tam, kde byli dosud. Mohli by si vypomáhat v případech, kdy se na jednom místě sejde víc žádostí o stavební povolení.

"Považuji ten návrh zákona za obsahově neupravitelný, je to víceméně omyl," řekl ČTK Vilímec. Podle jeho názoru nejde o poctivou snahu o zjednodušit stavební řízení, ale spíše o snahu vytvořit obří ústřední orgán státní správy podřízený přímo vládě. Pokud by šlo o poctivou snahu zjednodušit řízení, pak by některé věci, jako je například digitalizace nebo apelační princip, vláda zakomponoval do nynějšího systému přenesené působnosti, míní předseda výboru.

Ministerstvo pro místní rozvoj však zdůrazňuje, že nový zákon zajistí například dodržování lhůt. Nebude podle něj nutné budovat nový úřad na zelené louce nebo nabírat nové úředníky.

Se schválenou podobou stavebního zákona nesouhlasí například kraje. Schválenou podobu již dříve kritizovaly například ekologické organizace nebo Česká komora architektů. Za krok správným směrem zákon naopak označila Asociace developerů nebo Hospodářská komora.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist