https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senator-jan-ruml-opet-podporil-den-bez-aut
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátor Jan Ruml opět podpořil Den bez aut

17.9.2002 17:41 | PRAHA (EkoList)
Již podesáté vyhlásily Děti Země Den bez aut, tentokrát na pátek 20. září. Účastí na dnešní tiskové konferenci, kterou u této příležitosti uspořádala občanská sdružení Děti Země, Klub za udržitelnou dopravu a Oživení, podpořil akci i senátor Jan Ruml. "Nejčastěji cestuji veřejnou dopravou, na kole nebo pěšky," uvedl Ruml.
 

Vedle Jan Rumla se tiskové konference zúčastnil hlavní organizátor Dne bez aut Miroslav Patrik z Dětí Země, dále Petr Štěpánek ze sdružení Oživení a Jarmila Johnová z organizace Pražské matky, jež se zabývá projektem "Bezpečná cesta do školy". Na konferenci byly zdůrazněny důvody, proč se Den bez aut koná, a jaký postoj k němu zaujímá hlavní město Praha, Česká republika a její obyvatelé.

Desítky akcí s mottem "Budoucnost šetrné dopravě" proběhnou během týdne asi v padesáti městech, přičemž ve dvanácti z nich je jízda v prostředcích MHD zdarma. Šest měst, která v neděli 22. září uzavřou část centra, se připojilo i k Evropskému týdnu mobility. Příznivci akce ji mohou podpořit nejen tím, že v uvedená den nepojedou automobilem, ale mohou se také zúčastnit protestní cyklojízdy. Sraz cyklistů je ve čtvrtek 19. září na náměstí Jiřího z Poděbrad, týž večer se koná promítání filmů a několik koncertů U Medáků ve Střešovicích.

Vysoce postaveným politikem, který již tři roky na Den bez aut záměrně nepoužívá auto, je senátor Jan Ruml. Loni jel dokonce na důležitou služební cestu vlakem. Letos se rozhodl své aktivity rozšířit, do práce pojede kyvadlovou vlakovou dopravou a i k soukromé cestě s rodinou je nucen použít jiných dopravních prostředků, než je automobil. Po budově Senátu a v kancelářích Unie svobody v krajích prý také distribuoval podepsaný plakát s výzvou "Nechte auto doma!" V neděli 22. září se jako další vysoce postavený politik k akci připojí ministr životního prostředí Libor Ambrozek, který pocestuje vlakem do Českých Budějovic, jednoho z padesáti měst podporujících Den bez aut. K akci se dosud přihlásili i senátoři Zdeněk Bárta, Josef Jařab, František Mezihorák a Jiří Stodůlka a poslanci Miroslav Opálka, Stanislav Křeček, Vladimír Koníček, Jitka Gruntová, Jiří Dolejš a František Beneš.

Cílem Dne bez aut je upozornit na negativní vlivy individuální automobilové dopravy, zmírnit výskyt dopravních nehod a ukázat občanům, že je možné přepravovat se efektivněji, například městskou hromadnou dopravou. Organizátoři věří, že se postupem času stane ještě populárnější k všeobecné spokojenosti obyvatel ČR.


reklama

 
Jan Zeman

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist