https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/senatori-souhlasi-s-pujckou-na-stavbu-obchvatu-prahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Senátoři souhlasí s půjčkou na stavbu obchvatu Prahy

29.4.2004 18:54 | PRAHA (ČIA)
Senát dnes hladce schválil návrh zákona o přijetí úvěru od Evropské investiční banky (EIB) na financování jihozápadní části silničního obchvatu Prahy. Návrh zákona počítá s tím, že si Česká republika vezme úvěr ve výši 310 milionů eur, tedy zhruba 10 miliard korun. Celkové náklady na stavbu budou činit zhruba 17,4 miliardy korun. Zbytek ze sumy chce vláda hradit z prostředků státního rozpočtu a Státního fondu dopravní infrastruktury.
 

EIB je podle ministra dopravy Milana Šimonovského připravena podpořit tuto stavbu i z toho důvodu, že patří mezi jednu z priorit Evropské komise. Z vládního materiálu vyplývá, že při splatnosti úvěru 25 let a sedmiletém odkladu bude Česká republika splácet zhruba 516 milionů korun ročně od roku 2011 do roku 2029. Česká republika si nebude brát jeden úvěr, ale několik úvěrů. Na základě dohody s Českou národní bankou bude úvěr čerpat v korunách, aby zamezila vlivu půjčky na kurzový vývoj.

Stavba okruhu ulehčí provoz nejenom v samotném hlavním městě, ale zrychlí dopravu v celé republice, protože přes Prahu prochází až 30 procent celkové roční přepravy. Investorskou činnost bude provádět Ředitelství silnic a dálnic, které také bude zadávat veřejné zakázky na zhotovitele jednotlivých úseků stavby.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist