https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sestidenni-garancni-test-druheho-bloku-jete-skoncil
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šestidenní garanční test druhého bloku JETE skončil

18.4.2003 12:49 | PRAHA (ČIA)
Bez technických a bezpečnostních problémů proběhl šestidenní garanční test druhého bloku Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Odpovědnost za případné nedostatky nesl generální dodavatel elektrárny - Škoda Praha. Test začal v sobotu 12. dubna a skončil dnes v poledne. ČIA to oznámila tisková mluvčí Škody Praha Jana Vargová.
 

Skutečnost ČIA potvrdil tiskový mluvčí JETE Milan Nebesář. "Odpovědnost za provoz od dnešního dne přechází na ČEZ," řekl Nebesář. Jak dodal, Škoda Praha dále ponese po dobu 18 měsíců záruku za kvalitu těch zařízení elektrárny, která vyrobila. Subdodavateli dalších zařízení jsou společnosti Škoda Energo, Škoda JS Plzeň, ZVVZ, VA TECH, EZ Praha, Modřanská potrubní, Regula, Sigma Energoinženýring, ČKD DIZ, Total Walther a další.

Generátor druhého bloku JETE byl poprvé přifázován k síti 29. prosince 2002 a k dnešnímu dni již vyrobil přes 1,1 milionu megawatthodin elektřiny. Od dnešního dne druhý blok JETE zahájil běžný provoz na zkušební dobu 18 měsíců. K tomuto kroku získala JETE povolení Státního úřadu pro jadernou bezpečnost 14. dubna.

JETE bude po kompletním spuštění s instalovaným elektrickým výkonem 2000 MW největší elektrárnou v České republice. Po uvedení do provozu bude vyrábět elektrickou energii ve dvou výrobních blocích s tlakovodními reaktory typu VVER 1000. Elektrárna patří společnosti ČEZ, v níž drží 67,6 procenta akcií Fond národního majetku, zbytek drobní a portfolioví akcionáři.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist