https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sestnact-tisic-podpisu-proti-zmensovani-parku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šestnáct tisíc podpisů proti zmenšování parku

28.1.2002 13:44 | PRAHA (EkoList)
Pod petici, organizovanou Hnutím DUHA, proti zmenšování rozlohy Národního parku Šumava (NPŠ) se podepsalo 16 000 lidí. EkoListu to dnes řekla mluvčí organizace Karolína Šůlová. Aktivisté Hnutí DUHA dnes text petice a archy se všemi podpisy předali Poslanecké sněmovně. Ta totiž bude ve středu jednat ve druhém čtení o návrhu zákona o NPŠ.
 

"Návrh na zmenšení parku o zhruba 2500 hektarů, včetně unikátních pralesovitých smrčin u hranice s Rakouskem prosazuje poslanec Miroslav Beneš z ODS," odůvodnila obavy aktivistů z případných změn hranic NPŠ Šůlová.

Hnutí DUHA také zadalo vypracování sociologického průzkumu veřejného mínění. Podle jeho výsledků s odtržením unikátních částí parku souhlasí pouze 7 procent veřejnosti, říká Šůlová. "Veřejnost populární národní park drtivou většinou podporuje. Miroslav Beneš mohl vymyslet jen ztěží politicky scestnější nápad než navrhnout jeho razantní zmenšení půl roku před volbami," glosoval výsledky průzkumu šéf lesního programu Hnutí DUHA Jaromír Bláha. Proti zmenšení parku se už dříve vyslovily zastupitelstva Jihočeského a Plzeňského kraje, opakovaně proti němu vystoupil také ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD).


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist