https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/setkani-financniku-zacina-praha-pripomina-mesto-v-oblezeni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Setkání finančníků začíná, Praha připomíná město v obležení

19.9.2000 13:40 | PRAHA (ČIA)
Ačkoliv hlavní část Výročního zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) v Praze začne teprve příští týden, už dnes se rozbíhá doprovodný program. Ten budou tvořit především první tiskové konference a od víkendu pak první odborné semináře.
 

Okolí Kongresového centra, místa setkání finančníků, i další části Prahy přitom už dnes připomínají spíše město v obložení, než normální život metropole. Podle odhadů by se kongresu MMF a SB mělo zúčastnit přibližně 15 tisíc pozvaných hostů a minimálně stejný počet odpůrců globalizace, kteří připravují na příští týden rozsáhlé demonstrace. Právě počátkem příštího týdne se očekávají také první střety demonstrantů s policií, které mohou centrum Prahy změnit v jedno velké bojiště. Život velkého množství Pražanů se přitom již nyní vychýlil z běžného rytmu - nemohou parkovat tam, kde jsou zvyklí, jezdit tudy, kudy každý jiný den, navštívit Dopravní inspektorát v Kongresové ulici, či své známé bydlící v bezprostředním okolí Kongresového centra. První zkušenosti ze včerejšího dne, kdy rozsáhlá dopravní opatření v okolí místa jednání finančníků vstoupila v platnost, jednoznačně ukázala, že informovanost občanů o opatřeních je velice malá. Řada Pražanů se také bojí o bezpečnost svou či svého majetku. "Zavírám. Nebudu čekat, až mi tady někdo rozbije obchod, když si ho ani nemohu pojistit," řekl ČIA majitel jedné trafiky nedaleko Kongresového centra, ovšem mimo uzavřenou zónu. S obavami pak demonstrace očekávají zástupci firem jako jsou Mc Donald´s či KFC, které jsou v podobných případech častými terči násilí odpůrců globalizace. Zvýšenou pohotovost chystají zdravotníci ve všech pražských nemocnicích, zástupci Dopravního podniku hl. m. Prahy jsou připraveni operativně řešit problémy v městské hromadné dopravě. Do Prahy se rovněž sjíždějí stovky policistů z celé republiky, kteří budou pomáhat udržovat pořádek, ale i vojáci se těžkou technikou.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist