https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/setuza-dnes-zprovoznila-zrekonstruovanou-cisticku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Setuza dnes zprovoznila zrekonstruovanou čističku

24.9.2003 15:35 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Kompletně zrekonstruovanou čističku odpadních vod uvedla dnes do zkušebního provozu na břehu Labe potravinářská společnost Setuza Ústí nad Labem. Náklady na stavební úpravy a modernizaci čistírny představovaly 70 milionů korun. Celkem 80 procent uvedené částky poskytl Setuze stát ze Státního fondu životního prostředí. Dalších 10 milionů korun vynaložila Setuza na pořízení projektové dokumentace a přípravných prací. Do plného provozu bude čistička uvedena v závěru letošního roku. Pro ČIA to dnes uvedla mluvčí společnosti Marie Logrová.
 

Rekonstrukce čistírny Setuzy byla zahájena letos v lednu. Společnost Hydrochem instalovala špičkovou technologii se švédskou licencí. V rámci modernizace čističky je v prostorách ústeckého závodu Setuzy nyní dokončovány výstavba dvou záchytných nádrží, aby v případě vydatných deštů eliminovaly hydraulické zatížení čistírny. Její kapacita je 2,5 milionu krychlových metrů a parametry čistírny jsou plně v souladu s normami Evropské unie. Stavební práce loni znemožnila srpnová povodeň, která narušila původní objekty čistírny. Náklady na odstranění povodňových škod a úprava projektů čistírny na velkou vodu činily 30 milionů korun.

Setuza Ústí nad Labem loni hospodařila se ztrátou 149 milionů korun. Celkové povodňové škody firmy představovaly téměř 200 milionů korun. Na konci letošního června dosahoval přední český výrobce rostlinných tuků, olejů a mýdel zisku ve výši 1,5 milionu korun při obratu 2,6 miliardy korun. Hlavním akcionářem Setuzy je společnost Český olej, která vlastní necelých procent akcií firmy.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist