https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/setuza-nakoupila-prvni-nemodifikovane-sojove-boby-ze-zamori
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Setuza nakoupila první nemodifikované sojové boby ze zámoří

24.5.2001 19:01 | PRAHA (ČIA)
Historicky první nákup geneticky nemodifikovaných sojových bobů ze zámoří proběhl v uplynulých dnech v akciové společnosti Setuza Ústí nad Labem. ČIA o tom dnes informovala tisková mluvčí společnosti Marie Logrová. Podle ní firma tímto krokem čelí současnému tlaku tuzemského trhu na zvyšující se nákupní cenu řepkového semene, která je v porovnání na tunu téměř o tisíc korun vyšší, než na německém trhu.
 

"V první fázi zpracují závody v Ústí nad Labem a v Olomouci zhruba 11 tisíc tun brazilských sojových bobů, které spolu s již předjednanými transakcemi nákupu řepky v převážné míře zajistí provoz obou závodů včetně závodu na výrobu metylesteru řepkového oleje v Mydlovarech do plánovaných červnových odstávek. Akciové společnosti Setuza tak zbývá do konce sezóny dokoupit minimální množství olejové komodity. Zmíněná zámořská transakce spolu s rentabilitou nově vznikající technologie na zpracování olejových komodit rovněž dává vyšší záruky na možné rozšíření zpracovávání sojových bobů v tuzemsku. Brazilský obchod nám rozšiřuje teritorium nákupu soji ze Slovenska a Maďarska," uvedla Logrová.

Podle jejích slov nabíhá v těchto dnech do závěrečné fáze rekonstrukce výroby surového oleje v ústeckém provozu Setuzy. "Podle harmonogramu výstavby extrakce budou počátkem srpna zahájeny funkční zkoušky a příprava stavby ke kolaudaci. Celý proces vyvrcholí počátkem září uvedením do zkušebního provozu a následným provedením garančních výkonových testů," konstatovala Logrová.

S uvedením do trvalého provozu se podle mluvčí počítá v prvním čtvrtletí následujícího roku. Kapacita zpracování olejnatých komodit v ústeckém provozu společnosti Setuza tak vzroste ze současných zhruba 220 tisíc na 350 tisíc tun olejnin, což spolu s olomouckými provozy představuje celkovou roční kapacitu přes 600 tisíc tun. Podle Logrové je popisovaná investice v daném oboru nejmodernější technologií v Evropě.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist