https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/setuza-pouziva-geneticky-upravenou-soju
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Setuza používá geneticky upravenou sóju

14.12.2002 11:53 | PRAHA/ÚSTÍ NAD LABEM (ČIA)
Geneticky upravenou sóju používá při výrobě jedlých rostlinných olejů severočeská Setuza. Výrobky z geneticky upravené sóji však označuje jako GMO free, což znamená, že výrobek neobsahuje geneticky upravené organismy. Podle České inspekce životního prostředí tak Setuza porušila zákon. Uvádí to dnešní vydání deníku Lidové Noviny.
 

Setuza dovezla dvě zásilky geneticky upravené sóji o celkové hmotnosti 1720 tun loni na konci podzimu. Protože nenesly obě zásilky označení, že se jedná o geneticky upravenou sóju, dostala Setuza za toto porušení předpisů pokutu 360 tisíc korun.

Podle Setuzy byla modifikovaná sója použita pouze ke krmným účelům a do výroby jedlých olejů se vůbec neměla dostat. S tím ale někteří odborníci podle nesouhlasí. "To je nesmysl, je to prachsprosté klamání spotřebitele. Tyto oleje se vyrábí lisováním za tepla a pak už není možné bílkoviny rozeznat. Geneticky modifikované rostliny jsou levnější, což podnik zvýhodňuje na trhu. Ale používat označení GMO free pro produkty obsahující modifikované rostliny je jako nalepit na trabanta značku mercedes," sdělil člen státní Komise pro nakládání s GMO organismy Karel Jech.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist