https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seven-dokoncil-dvoulety-projekt-uspor-elektricke-energie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

SEVEn dokončil dvouletý projekt úspor elektrické energie

10.11.2003 16:57 | PRAHA (ČIA)
Třetinový nárůst prodeje energeticky úsporných žárovek v České republice umožnil mezinárodní program Iniciativa pro energeticky úsporné osvětlování, který probíhal od října 2001 do října letošního roku. "Před zahájením programu přitom odborníci předpokládali pokles jejich prodeje z důvodu nasycení trhu," zmínil při dnešní tiskové konferenci ředitel Střediska pro efektivní využívání energie (SEVEn) Jaroslav Maroušek.
 

Podle manažera projektu Martina Daška se z uvedené částky financovala informační kampaň pro veřejnost, přednášky pro školy všech stupňů, školení elektrikářů. Volení zástupci obcí získali informace o úsporách ve veřejném osvětlení, další část kampaně organizátoři zaměřili na manažery. Mezi úspěchy patří podle Daška kromě nárůstu prodeje úsporných žárovek i zvýšení kvality žárovek a svítidel na trhu.

Program energetických úspor iniciovala Mezinárodní finanční korporace (IFC). Uskutečnil se v sedmi zemích světa, částkou 15 milionů dolarů jej podpořil Světový fond životního prostředí (GEF). Na Českou republiku, kde IFC a GEF realizaci projektu přidělily obecně prospěšné společnosti SEVEn, připadly zhruba dva miliony dolarů (60 milionů korun).

Organizace SEVEn se zaměřuje na poradenství a zpracování projektů v oblasti efektivního využívání energie. V roce 2002 získala od sponzorů a klientů 28,9 milionu korun. Ve zmíněném roce mimo jiné zpracovala územní energetickou koncepci města Veselí nad Lužnicí a energetický audit tepelného hospodářství Zruče nad Sázavou, České Velenice i pražského Kongresového centra.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist