https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/severoceska-energetika-se-loni-vratila-k-ziskovemu-hospodareni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Severočeská energetika se loni vrátila k ziskovému hospodaření

24.2.2005 14:14 | DĚČÍN/PRAHA (ČIA)
Čistého zisku ve výši 937 milionů korun dosáhla v loňském roce Severočeská energetika (SČE). V roce 2003 skončilo hospodaření SČE ve ztrátě 445 milionů vinou tvorby opravných položek. Hrubý zisk loni dosáhl 1,358 miliardy korun, tržby z prodeje a distribuce elektřiny meziročně vzrostly o sedm procent na 11,725 miliardy korun. ČIA to dnes sdělil tiskový mluvčí SČE Ondřej Horák.
 

Meziroční navýšení výsledku hospodaření umožnilo podle Horáka čerpání opravné položky k pohledávkám za společností Správa železniční dopravní cesty a rozpuštění části rezervy na krytí ztrát. V hospodaření SČE se projevil i prodej telekomunikačních a informačních technologií společnostem ČEZnet a ČEZData za vyšší hodnotu, než byla zůstatková cena.

Meziročně došlo ke snížení objemu distribuované elektrické energie o 0,76 procenta na 8,168 miliardy kWh. SČE prodala loni svým zákazníkům celkem 6,438 miliardy kWh elektřiny, z toho oprávněným zákazníkům 2,994 miliardy kWh a chráněným zákazníkům 2,769 miliardy kWh. Stav zaměstnanců ke konci roku 2004 činil 1318 zaměstnanců, což je oproti stejnému období roku 2003 pokles o 91 osob.

SČE dodává elektřinu zákazníkům převážně na území Ústeckého a Libereckého kraje. Majoritní podíl 56,9 procenta akcií SČE vlastní elektrárenská společnost ČEZ, dalších 29,16 procenta nyní drží Envia Mitteldeutsche Energieversorgung ze skupiny EDF. V letošním roce se uskuteční transformace skupiny ČEZ spojená s oddělením obchodních aktivit energetik od distribuce elektřiny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist