https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/severoceske-doly-podaly-dokumentaci-k-eia-pro-rozsireni-tezby-v-lomu-bilina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Severočeské doly podaly dokumentaci k EIA pro rozšíření těžby v lomu Bílina

2.3.2018 08:00 | MARIÁNSKÉ RADČICE (ČTK)
Severočeské doly mají v plánu v letech 2019 až 2035 vytěžit skoro 150 milionů tun uhlí. Těžba se přiblíží na půl kilometru k obcím Mariánské Radčice, Braňany a městu Duchcov. Dokumentace k posudku vlivu na životní prostředí na ministerstvo dorazila. Úřad má od doručení sedm dnů na to, aby dokumentaci zveřejnil. / Ilustrační foto
Severočeské doly mají v plánu v letech 2019 až 2035 vytěžit skoro 150 milionů tun uhlí. Těžba se přiblíží na půl kilometru k obcím Mariánské Radčice, Braňany a městu Duchcov. Dokumentace k posudku vlivu na životní prostředí na ministerstvo dorazila. Úřad má od doručení sedm dnů na to, aby dokumentaci zveřejnil. / Ilustrační foto
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Jen desítka lidí přišla včera diskutovat v Mariánských Radčicích na Chomutovsku o rozšíření těžby hnědého uhlí v lomu Bílina. Akci pořádala organizace Greenpeace. Severočeské doly (SD) již podaly dokumentaci k posouzení vlivu na životní prostředí ministerstvu pro životní prostředí pro první fázi, řekl mluvčí společnosti Lukáš Kopecký. Ministerstvo by ji mělo zveřejnit v řádu dnů.
 

Podle Jana Rovenského z Greenpeace chce organizace lidem z Radčič a dalších obcí, kterých se rozšíření těžby dotýká, případně pomoci se zpracováním připomínek. "Chtěli jsme lidem vysvětlit, že teď je ta správná fáze, pokud chtějí ovlivnit, jak bude budoucnost velkolomu Bílina vypadat, jak blízko se přiblíží k jejich domovům, jak velké emise způsobí, jak velký hluk bude způsobovat, tak teď je ta správná chvíle," uvedl Rovenský.

SD mají v plánu v letech 2019 až 2035 vytěžit skoro 150 milionů tun uhlí. Těžba se přiblíží na půl kilometru k obcím Mariánské Radčice, Braňany a městu Duchcov. O rozšíření povrchové těžby v Bílině rozhodla vláda v říjnu 2015. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) tehdy uvedl, že vláda rozhodnutí učinila mimo jiné kvůli zajištění dostatku uhlí pro teplárny a domácnosti a svou roli hrálo i udržení zaměstnanosti. Uhlí bude sloužit i elektrárnám ČEZ. Výše zásob je odhadnuta na 149,8 milionu tun.

Na základě usnesení vlády se těžba může přiblížit maximálně na 500 metrů k okolním obcím.

Podle Rovenského je v případu rozšíření těžby na lomu Bílina pro místní lidi nejdůležitější hluk, prach a dopady na zdraví. "Pro Greenpeace jsou tam ještě další dva aspekty, a to dopady na klima a takzvané externí náklady. Ty způsobují celou řadu dopadů, které těžba a spalování uhlí má a které v případě velkolomu Bílina spočítala pro ministerstvo průmyslu a obchodu Univerzita Karlova před třemi lety na desítky miliard," řekl Rovenský.

Dokumentace k posudku vlivu na životní prostředí na ministerstvo dorazila. Úřad má od doručení sedm dnů na to, aby dokumentaci zveřejnil. "Důležitý krok to bezesporu je, ale bez kladného stanoviska k tomu našemu záměru, které vydá ministerstvo pro životní prostředí, nemůžeme rozšířit těžbu," uvedl Kopecký. SD i v případě rozšíření těžby plánují pro obce ochranu. "Ochranných opatření je několik a dokumentace zkoumá komplexně vliv těžby hnědého uhlí na životní prostředí a na obce," dodal Kopecký.

Po schvalovacím procesu na ministerstvu životního prostředí bude povolení k hornické činnosti vydávat Obvodní báňský úřad v Mostě. V další etapě by se mohlo těžit na lomu až do roku 2050.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Tereza Malecká
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist