https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/severoceske-doly-postradaji-legislativu-pro-rozsireni-setrneho-spalovani-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Severočeské doly postrádají legislativu pro rozšíření šetrného spalování uhlí

22.1.2002 08:47 | CHOMUTOV (ČIA)
Další rozšíření spalování hnědého uhlí v automatických kotlích nové generace není u nás v současnosti podpořeno potřebnou legislativou. Jedná se například o stanovení poplatků pro provozovatele malého energetického zdroje, který je provozován výhradně v souvislosti s podnikatelskou činnosti při spalování tříděného uhlí. ČIA to dnes řekla Jaroslava Štovíčková ze Severočeských dolů (SD) Chomutov.
 

Podle ní u nás nejsou brány v úvahu kvalitativní parametry tříděného uhlí ani možnost spalování uhlí v kotlích nové generace. Absencí legislativy je údajně diskriminováno kvalitní a pro spalování nejvýhodnější uhlí z Bíliny. Většina institucí i podnikatelských subjektů zatím používá zastaralé druhy kotlů s nízkou účinností. Ty umožňují spalovat i odpady včetně plastových lahví, což je u uhelných kotlů nové generace vyloučeno.

Přitom podle Šťovíčkové Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) schválila v roce 1999 užívání automaticky teplovodních kotlů typů Ekoefekt a Carborobot. Jedná se o nová zařízení, chránící životní prostředí. Bílinské tříděné uhlí je podle odborníků pro uvedené kotle nejvhodnější. Kotle se vyznačují až 84procentní účinností spalování, kdy hodnoty naměřených emisí škodlivin jsou pod zákonem stanovenými limity. ČIŽP stanovila jako technickou podmínku provozu užívání kotlů palivo ořech 02 s měrnou sirnatostí do 0,5 g/MJ. Tuto podmínku splňuje ořechové uhlí z Dolů Bílina, které jsou součástí SD Chomutov.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist