https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/severoceske-doly-prerusily-kvuli-aktivistum-tezby-pocitaji-skodu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Severočeské doly přerušily kvůli aktivistům těžby, počítají škodu

26.6.2017 06:00 | BRAŇANY (ČTK)
Podle báňských předpisů musíme v okamžiku, kdy vniknou nepovolané osoby do provozu, tak musíme zastavit veškerou těžbu. V hornickém provozu panují vysoce přísné bezpečnostní předpisy. A tyto osoby tyto předpisy neznají. Riskují to, že může dojít k újmě na zdraví nebo na životě. / ilustrační foto
Podle báňských předpisů musíme v okamžiku, kdy vniknou nepovolané osoby do provozu, tak musíme zastavit veškerou těžbu. V hornickém provozu panují vysoce přísné bezpečnostní předpisy. A tyto osoby tyto předpisy neznají. Riskují to, že může dojít k újmě na zdraví nebo na životě. / ilustrační foto
Foto | MAKY.OREL / Wikimedia Commons
Severočeské doly přerušily kvůli aktivistům, kteří pronikli do lomu Bílina, těžbu. V dalších dnech vyčíslí škodu a představenstvo rozhodne o dalším postupu, řekl ČTK mluvčí společnosti Lukáš Kopecký. Asi 140 účastníků prvního českého klima kempu vniklo do lomu krátce poté, co ukončili klidný pochod k lomu ČSA.
 

"Byli jsme nuceni zastavit veškerý provoz, další kroky budou následovat. Samozřejmě nám vzniká škoda, kterou musíme vyčíslit a představenstvo příští týden rozhodne, jak bude postupovat dál," řekl Kopecký. Těžbu společnost přerušila 24. června krátce po 14:00 a ještě v 18:15 v lomu byli jak aktivisté, tak policisté.

Jak vysoká škoda může být, ani to, zda ji Severočeské doly budou vymáhat po aktivistech, nechtěl Kopecký předjímat. Na lomu Bílina se za běžných okolností pracuje nonstop. Přerušení provozu bylo podle Kopeckého nevyhnutelné. "Podle báňských předpisů musíme v okamžiku, kdy vniknou nepovolané osoby do provozu, tak musíme zastavit veškerou těžbu. V hornickém provozu panují vysoce přísné bezpečnostní předpisy. A tyto osoby tyto předpisy neznají. Riskují to, že může dojít k újmě na zdraví nebo na životě," dodal Kopecký.

Podle původních informací policie do lomu vniklo 70 lidí, později policie počet upřesnila na 140. Na hraně lomu jsou policejní autobusy, které zajištěné aktivisty budou převážet na policejní služebny.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist