https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/seznam-nemec-ma-pokutu-za-lonsky-pozar-zpusobeny-pyrotechnikou-v-c.svycarsku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Němec dostal pokutu za loňský požár způsobený pyrotechnikou v Českém Švýcarsku

19.3.2024 15:41 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Akil Mazumder / Pexels
Správa národního parku České Švýcarsko uložila Němci pokutu 80 000 korun za požár způsobený pyrotechnikou. Serveru SeznamZprávy to řekl mluvčí správy Tomáš Salov. Hořelo loni v květnu u Pravčické brány, tedy na místě největšího požáru v České republice.
 

"Můžu sdělit, že jsme dotyčnému v příkazním řízení vyměřili pokutu ve výši 80 000 korun, aktuálně probíhá doručování příkazu. Maximální výše pokuty, kterou by bylo možné udělit, činí 100 000 korun," uvedl Salov. Policisté po požáru novinářům řekli, že zadržen byl občan Německa, u kterého byla dechová zkouška na alkohol pozitivní. Muže obvinili z obecného ohrožení z nedbalosti. "Případ jsme koncem září 2023 odevzdali jako přestupek správě národního parku," řekla ČTK děčínská policejní mluvčí Eliška Kubíčková.

Zastupitelé Hřenska na Děčínsku loni v červnu schválili vyhlášku, která omezuje používání pyrotechniky na zastavěném území obce. Výjimkou je silvestrovská noc, kdy je možné petardy odpalovat od 24:00 do 01:00. Tehdejší starosta Hřenska Zdeněk Pánek (Soutěsky – věc veřejná, věc neprodejná) řekl, že požár, který vypukl 18. května u Pravčické brány, způsobila zábavní pyrotechnika. Schválení vyhlášky bylo reakcí na tuto událost.

Z obecného ohrožení a poškození cizí věci obvinili policisté bývalého dobrovolného strážce kvůli požáru z roku 2022 v národním parku. Státní zástupce, který musel na žádost soudu upřesnit informace o způsobené škodě, podruhé podal nedávno obžalobu ke Krajskému soudu v Ústí nad Labem. Muži, který je ve vazbě, hrozí až 15 let vězení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist