https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-jednal-s-eurokomisari-o-energetice-a-dalsich-tematech-predsednictvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela jednal s eurokomisaři o energetice a dalších tématech předsednictví

9.11.2022 00:44 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela se včera v Bruselu setkal s vybranými členy Evropské komise, aby s nimi probral zejména plány v energetice a další témata pro zbytek českého předsednictví v Radě Evropské unie. Klíčovým bodem byla příprava další sady unijních opatření proti vysokým cenám energií, kterou by členské země mohly schválit 24. listopadu.
 

Síkela se dopoledne setkal s místopředsedy komise Marošem Šefčovičem a Fransem Timmermansem, na programu měl také schůzky s komisaři Thierrym Bretonem a Didierem Reyndersem. Kromě toho avizoval jednání s předsedy výborů Evropského parlamentu.

"Hlavním tématem je samozřejmě energetika a opatření, která projednáme na mimořádné Radě na konci listopadu," uvedl český ministr na twitteru.

Již několikáté mimořádné jednání ministrů pro energetiku od začátku českého předsednictví bylo na konec měsíce svolané s cílem schválit balík intervencí předložený Evropskou komisí v říjnu. Plán by připravil půdu pro společné nákupy plynu, obsahuje také nová pravidla o solidaritě mezi členskými státy v případě kritického nedostatku a nástin mechanismu proti extrémním výkyvům cen na hlavní plynové burze EU. Přímočaré zastropování ceny, o němž se v posledních měsících hojně diskutuje, v balíčku není.

České předsednictví novinářům sdělilo, že příprava nadcházející ministerské rady byla hlavním tématem setkání Síkely s Timmermansem. Místopředseda unijní exekutivy se ke schůzce veřejně nevyjádřil.

Dalším tématem jednání byly podle české strany plány pro nadcházející rok, kdy by se EU mohla ocitnout zcela bez přísunu plynu z Ruska. Kromě energetiky se schůzky dotkly také plánů komise pro zbytek roku či projednávání jednotlivých částí klimatického balíčku Fit for 55.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist