https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sikela-ocekava-bourlivou-diskusi-o-navrzene-pojistce-proti-nadmerne-cene-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Síkela očekává bouřlivou diskusi o navržené pojistce proti nadměrné ceně plynu Aktualizováno

24.11.2022 09:53 | BRUSEL (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ale_Mi / Depositphotos
Diskuse členských zemí Evropské unie o návrhu zavést pojistku proti extrémním cenám na hlavní burze pro obchodování se zemním plynem v Evropě bude spíše bouřlivá. Očekává to český ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela, který při příchodu na dnešní jednání s unijními protějšky návrh Evropské komise (EK) označil za problém. Kritika zazněla také od zástupců dalších zemí - polská ministryně dokonce řekla, že si komise dělá legraci.
 
Unijní exekutiva návrh takzvaného mechanismu tržní korekce představila v úterý po měsících polemik o tom, zda a případně jak zastropovat cenu plynu v EU. Opatření by se spustilo v případě, že by cena kontraktů na následující měsíc v klíčovém virtuálním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku po dobu dvou týdnů převyšovala 275 eur za megawatthodinu (MWh) a zároveň byla výrazně nad cenou zkapalněného zemního plynu (LNG) ve světě.

Návrh sklidil kritické reakce od představitelů některých unijních zemí, které dlouhodobě prosazují razantnější intervenci. Důvodem jsou mimo jiné parametry stropu, který by se v navržené podobě nespustil ani na konci letošního léta, kdy cena plynu v TTF přesáhla 300 eur za MWh. Před rokem stál plyn v TTF kolem 43 eur, před dvěma lety asi 15 eur za megawatthodinu.

"Já jsem zaznamenal ty některé velmi emotivní reakce v médiích na tento návrh a očekávám, že ta dnešní diskuse bude spíše bouřlivá," řekl ráno Síkela. "Nejdřív jsme měli problém, protože komise nebyla schopna s žádným návrhem přijít. Teď máme opačný problém, a to je ten návrh, s kterým komise přišla," dodal.

"Pro nás je to tak trochu vtip, po tolika měsících diskusí," řekla později novinářům polská ministryně životního prostředí Anna Moskwová, podle níž text předložený komisí není uspokojivý pro žádnou členskou zemi. Její belgická kolegyně Tinne Van der Straetenová pak uvedla, že úterní návrh neobsahuje jasný příslib dopadu na ceny plynu.

Na otázku, zda by absence dohody na tomto bodě mohla zablokovat další projednávané návrhy, Síkela neodpověděl. Ministři zodpovědní za energetiku dnes jednají také o podmínkách společných nákupů plynu do zásobníků nebo o pravidlech solidárního poskytování plynu sousedním zemím, které se ocitnou v krizové situaci.

Eurokomisařka Kadri Simsonová řekla, že doufá ve schválení těchto opatření, jakož i plánu urychlit výstavbu elektráren využívajících obnovitelné zdroje. EK v tomto směru navrhuje, aby byly solární či větrné elektrárny plošně považovány za projekty v "prvořadém veřejném zájmu". Proti tomuto principu se ráno ohradila španělská ministryně pro ekologickou transformaci Teresa Riberaová, podle níž návrh přináší značnou právní nejistotu.


reklama

 
Alan Lexa
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist