https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/silne-mrazy-vyuzili-v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-k-nasazeni-harvestoru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Silné mrazy využili v Národním parku České Švýcarsko k nasazení harvestorů

20.2.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Harvestor v Národním parku České Švýcarsko
Harvestor v Národním parku České Švýcarsko
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Silné mrazy minulých dní vytvořily ideální podmínky pro lesní zásahy v lesích Národního parku České Švýcarsko. Použitá těžká technika se díky zmrzlé půdě nebořila. Uvedla to správa parku, podle níž pohlíží veřejnost na harvestory s předsudky. Ve skutečnosti je za určitých podmínek jejich použití k přírodě prý šetrnější než jiné postupy.
 

V národním parku se kácí nepůvodní smrk. Tím se do lesa dostane více světla, které potřebují k růstu listnaté stromy a jedle, jež sem patří. Les se pomalu uvádí do složení přírodě blízkého lesa. Jak uvádí správa parku, harvestory měly být na těžbu nasazeny už v lednu. Lednové teplé počasí a těžká technika by ale vedly k rozježdění a poškození lesní půdy. S nedávnými mrazy se ale situace pro použití harvestorů zcela změnila.

„Dobře provedený lesnický zásah s využitím harvestoru trvá kratší dobu, je méně nákladný a v konečném důsledku k přírodě naopak šetrnější než jiné postupy,” říká ředitel Správy Národního parku České Švýcarsko Pavel Benda. Harvestory jsou stroje, které umí provést několik operací po sobě a automaticky: strom pokácí, odvětví, rozřeže a uloží na požadované místo.

V prosinci loňského roku upozornil na těžbu harvestory Jan Rovenský. Podle něho byla těžba brutální a poškozovala přírodu. Svá tvrzení dokládal fotografiemi hlubokých kolejí, vyjetých v lesní půdě těžkou technikou. Česká inspekce životního prostředí nenašla na postupu národního parku vadu. Zásahy v lesních porostech podle ní proběhly v souladu s plánem péče a lesním hospodářským plánem. Správa má výjimku ze zákona, díky níž může použít v parku těžkou techniku, aby připravila území na bezzásahový stav, který by měl nastat v roce 2016. Těžba má odstranit geograficky nepůvodní dřeviny a snížit podíl smrku, což uvolní území pro přirozené zmlazení buku a dalších dřevin. Někde bude pravděpodobně dosazována jedle. „Těžba probíhá citlivě, sice za použití techniky, ale v souladu s vládní výjimkou,“ konstatovala loni v prosinci Česká inspekce životního prostředí.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist