https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/silon-plana-nad-luznici-ma-novou-linku-na-zpracovani-pet-lahvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Silon Planá nad Lužnicí má novou linku na zpracování PET lahví

30.5.2001 13:48 | PLANÁ NAD LUŽNICÍ (ČIA)
Unikátní kompaktní linku pro recyklaci PET lahví nakoupila akciová společnost Silon Planá nad Lužnicí . "Investovali jsme do ní 220 milionů korun," uvedl předseda představenstva společnosti Jaroslav Lavička.
 

Výchozí surovinou pro novou linku je recyklát z PET lahví, tzv. fóliová drť. Silon jí získává od jiných dodavatelů. "Jde o technicky velmi náročný proces výroby recyklovaného vlákna. Jeho zvládnutí se projeví na vysoké produktivitě a nízké energetické náročnosti," uvedl Lavička. Vyrobené vlákno má specifické vlastnosti umožňující jeho využití při výrobě netkaných textilií.

Linka, kterou obsluhuje šest lidí, je provozována v nepřetržitém provozu. "Ročně se tu zpracovávají tři tisíce tun fóliové drti, kapacita by mohla být ještě o 10 tisíc tun vyšší. Proto máme zájem na co nejvyšším procentu povinného stažení PET lahví od spotřebitelů přes výrobce k dalšímu zpracování," řekl Lavička. Parlament ČR v nejbližší době projedná zákon o obalech, který bude určovat výrobcům, jaké procento obalů bude nutné z trhu vrátit zpět pro další využití.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist