https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/simonovsky-dopravcum-slibil-dalsich-267-milionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šimonovský dopravcům slíbil dalších 267 milionů

2.12.2003 18:34 | PRAHA (ČIA)
Navýšení státní podpory dopravcům na obnovu vozového parku o dalších 267 milionů dnes přislíbil ministr dopravy Milan Šimonovský. Vláda původně v rámci úsporných opatření chtěla podporu snížit z dosavadních 382 milionů korun ročně na 109 milionů korun. Nyní se tedy tato podpora naopak zvýší na 649 milionů. Nebude to však formou přímé finanční dotace, ale formou slevy na silniční dani, která se vztahuje pouze na vozidla splňující emisní limity Euro 2 a 3. Šimonovský to řekl před setkáním se zástupci dopravců.
 

Vládní návrh zákona původně předpokládal, že letošní rok bude posledním, kdy vláda bude podporovat vozidla splňující normy Euro 2. U vozidel splňujících Euro 3 počítal kabinet se slevou silniční daně o 40 procent. Místo toho se chystá vláda slevit na silniční dani u vozidel Euro 2 z dosavadních 25 procent až 40 procent. U vozidel Euro 3 to bude sleva na daň až 66 procent.

Podle Šimonovského vláda nepřistoupí na snížení silniční daně pro neekologická vozidla, to by byl podle něho nesystémový krok. Stát chce podporovat pouze ekologickou dopravu, která působí nejmenší škody na životním prostředí. Jako příklad tohoto programu ministr uvedl, že pokud dopravce využívá ekologicky vyhovující automobily v kombinaci s železniční dopravou, může činit sleva na silniční daň až 100 procent.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist