https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/simonovsky-nejvetsim-neuspechem-je-zluta-karta-od-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šimonovský: Největším neúspěchem je žlutá karta od EU

31.12.2003 11:19 | PRAHA (ČIA)
Za největší neúspěch letošní práce ministerstva dopravy považuje šéf tohoto resortu Milan Šimonovský žlutou kartu, kterou české dopravě dala v poslední hodnotící zprávě Evropská komise (EK). Ministrovi se také nepodařilo dojednat změnu smlouvy s firmou Housing & Construction o výstavbě dálnice D47 a prosadit výstavbu jezů na Labi. "Ne všechno se podaří, tyto věci mě ale nejvíce mrzí," uvedl pro ČIA Šimonovský.
 

Podle jeho slov se už na odstranění problémů, které kritizovala EK a které se týkaly zejména nedostatečné kontroly nákladní dopravy, pracuje. "Již letos jsme připravili pět mobilních kontrolních jednotek, v příštím roce by jich mělo přibýt dalších devět," řekl Šimonovský. Tyto jednotky budou kontrolovat zejména váhu kamionů a dodržování předpisů.

Jak dále ministr uvedl, ačkoliv se nepodařilo dohodnout změnu smlouvy s firmou Housing & Construction, podařilo se zahájit výstavbu dálnice D47. I v budoucnu ale Šimonovský určitě počítá s účastí soukromého kapitálu při výstavbě komunikací.

Jako úspěch hodnotí ministr větší rozjezd výstavby a dostavby na šesti českých dálnicích. Na plzeňské dálnici D5 chybí již jen poslední 3,5kilometrový úsek tunelu vrchem Valík. Na dálnici D8 mezi Prahou a Ústím nad Labem už po 10 letech existuje územní rozhodnutí pro průchod Českým středohořím. Před posledním schválením je územní rozhodnutí pro pokračování výstavby dálnice D11 do Hradce Králového.

Za letošní úspěch považuje ministr i stabilizaci situace v Českých drahách (ČD), které po letech ztrátového hospodaření letos vykazují téměř vyrovnané hospodaření. Podle jeho slov nové vedení především výrazně snížilo provozní náklady a plánovaná ztráta ve výši kolem jedné miliardy korun pramení do jisté míry z toho, že ČD na rozdíl například od autobusových dopravců musí platit za použití železniční dopravní cesty.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist