https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/simonovsky-stavbu-d-47-bude-mozna-spolufinancovat-eu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šimonovský: Stavbu D 47 bude možná spolufinancovat EU

25.11.2003 14:47 | OSTRAVA (ČIA)
Na financování dálnice D 47, která v budoucnu spojí Lipník nad Bečvou s Ostravou, se budou možná podílet i strukturální fondy Evropské unie. Jak dnes řekl na ostravské konferenci o dopravních příležitostech Transport 2003 ministr dopravy Milan Šimonovský, orgány EU totiž uvažují o začlenění této dálnice do takzvaného quick start programu EU. Do tohoto programu se zařazují významné projekty dopravní infrastruktury, na kterých se pak EU finančně podílí.
 

"Zařazením D 47 do quick start programu získáme možnost čerpat finanční prostředky EU na výstavbu této důležité komunikace," sdělil Šimonovský. O zařazení do quick start program usiluje česká strana společně s polskou stranou. Na české straně se jedná o úsek D 47 Ostrava - Lipník nad Bečvou. Na polské straně jde o navazující komunikaci A 1.

Čerpání finančních prostředků by bylo možné od zahájení stavby, tedy od roku 2005. Zástupci českého a polského ministerstva dopravy dnes v rámci přípravy na stavbu dálnice podepsali memorandum o vzájemné spolupráci ČR a Polska na realizaci těchto projektů, což prý výrazně zvyšuje jejich šance na dosažení pomoci z prostředků EU.

Cena dálnice by měla být podle slov ministra dopravy Šimonovského přibližně 80 až 85 miliard korun. Vláda předpokládá, že část výstavby uhradí pomocí dluhopisů, část z předpokládaných nákladů si chce vláda půjčit od Evropské investiční banky. Dálnice by měla být dokončena do 31. prosince 2008.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist