https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/simonovsky-uvazuje-o-vymene-managementu-cd
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šimonovský uvažuje o výměně managementu ČD

3.10.2002 13:19 | PRAHA (ČIA)
Pokud ministr dopravy a spojů Milan Šimonovský (KDU-ČSL) dojde k názoru, že současný management Českých drah (ČD) není schopen plnit nové úkoly spojené se změnou obchodní politiky firmy od začátku příštího roku, navrhne na prosincovém zasedání Správní rady ČD jeho odvolání. "Jsou vážné důvody předpokládat, že budu chtít změnu," řekl dnes ministr na tiskové konferenci své strany.
 

Jak dále uvedl, především by bylo nutné dosáhnout naprosto mimořádného obratu v celém přístupu společnosti směrem k zákazníkovi i obratu v negativním vývoji jak nákladní, tak osobní přepravy. Podle jeho slov návrh státního rozpočtu na rok 2003, který bude příští týden projednávat vláda, počítá s dotací pro ČD ve výši přibližně devět miliard korun na zajištění veřejné osobní dopravy. "Zákony jasně definují prostředky, které stát musí dráhám platit. Bylo pro mě rozčarováním, že se tak nedělo," zdůraznil Šimonovský.

Dodal, že v letošním roce bude v rozpočtu ČD chybět přibližně 2,8 miliardy korun státní dotace, které stát prostě nemá. Ač tedy za první pololetí ČD vykázaly účetní zisk ve výši 799 milionů korun, do roční uzávěrky si budou muset započítat i chybějící dotaci od státu v této výši, a propadnou se tak zřejmě opět do červených čísel. Navržený rozpočet pro ČD na příští rok je podle Šimonovského krizovou variantou, při které je možné vůbec zachovat ČD. "Navýšení v kapitole doprava je přitom nejvyšší ze všech kapitol," dodal.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist